MINUSE POKRIVAJU GRAĐANI

Čović: Bandić svjesno opstruira Holding, Bandić:Čović mora otići

15.02.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović danas je ustvrdio da se putem Holdinga od 2009. spašavao gradski proračun te da bi se Institut za javne financije trebao, u najmanju ruku, ispričati zbog površnih, netočnih i nekonzistentnih tvrdnji i ocjena iz njegova nedavnog izvještaja o financijskom poslovanju Holdinga koji bi od Instituta, zbog takvih interpretacija, mogao tražiti i nadokandu štete

U izvještaju se ne daje stvarna slika poslovanja Holdinga, a termini koji se navode nemaju veze s ekonomijom poput onih da je poslovanje Holdinga 'kontroverzno', a zaduživanje 'nerazborito', kazao je Čović na konferenciji za novinare u Holdingu na kojoj su bili nazočni i voditelji Holdingovih podružnica. Isto tako, dodao je, pogrešno je tumačenje da se poslovanje Holdinga u zadnje dvije godine "drastično pogoršalo" budući da trend pogoršanja u Holdingu i nije prisutan, a netočan je i podatak o većem broju zaposlenih jer je zaposlenika danas manje nego 2007. godine.

Uprava mora otići

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je da ćevodstvo ZGH-a a nakon lokalnih izbora morati otići jer su tvrtku otjerali na prosjački štap, no da ih neće smijeniti on, nego će toučiniti građani.
'Radi se o spašavanju dvije i pol milijarde kunakoje su progutali i dugoročnih obveza koje su stvorili svojomnesposobnošću i to će biti riješeno nakon izbora. Do tada ću morativoditi računa samo o tome da usluga građanima ne bude dovedena u pitanjei to je moja jedina obveza.  Oni koji su prije gotovo četiri godinepreuzeli odgovornost za Holding - Skupština grada - u kadroviranjuuprave, direktora podružnica, preuzela je odgovornost i za nadzorniodbor i skupštinu Holdinga i oni će dati dogovore na ta pitanja',istaknuo je Bandić, odgovarajući na upite novinara o izmjenamaStauta ZGH-a te namjerava li prije izbora preuzetiupravljanje Holdingom.

Čović je naveo da većina Holdingovih podružnica posluje pozitivno poput 'Gradske plinare', 'Čistoće' 'Gradskih ljekarni' i drugih, a da je loša politika Grada prema javnom prijevozu i smanjivanje subvencija doprinjela velikim gubicima u Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET).

"U sedam godina Holding je ostvario dobit od 1,3 milijarde kuna, no zbog loše politike u financiranju javnog prijevoza ZET je isto toliko u gubicima", kazao je Čović.

Napomenuo je da su u Holdingu pripremili program mjera među kojima je i transformacija ugovora o leasingu autobusa i tramvaja kako bi ZET iz nepovoljne financijske pozicije došao u poziciju da posluje bez gubitaka, no, kako se čini, to gradonačelnik neće uputiti u Gradsku skupštinu. Tako, po Čovićevu mišljenju, Bandić svjesno radi na otežavanju pozicije Holdinga.

Gradonačelnik ponavlja stare floskule, a u Holdingu ne postoji ni jedan bitni poslovni problem koji bi se danas pojavio, a da ga nije bilo kad je on bio u Skupštini trgovačkih društava, kazao je Čović i dodao kako se problemi rješavaju, ali da ništa ne ide "preko noći".

"Sadašnje stanje u Holdingu rezultat je odluka Gradske uprave u predhodnom razdoblju, a obilježilo ga je - ulaganje u nekretnine", navodi Čović i dodaje da nitko u Holdingu ne negira da je na računu bilo dvije milijarde kuna napominjući, međutim, da to nije ekonomski podatak i da je većina tog novca utrošena na nekretnine.

"Ni jedan euro od 300 milijuna eura dobivenih prodajom obveznica 2009. nije utrošen u temeljnu Holdingovu djelatnost, u komunalu, već u projekte Gradske uprave", kazao je Čović i naveo da je novac najvećim dijelom utrošen za kupovinu "Gredelja" (92,5 milijuna eura), "Zagrepčanke" (34,4 milijuna eura) i za projekt "Sopnica Jelkovec" (40,6 milijuna eura) te za sanaciju dugova "Vodoopskrbe i odvodnje" (23,1 milijun eura).

Čović je naglasio da su podaci o poslovanju Zagrebačkog holdinga javni i da se poslovanje provjerava svake godine kroz državnu i kroz komercijalnu reviziju te putem porezne inspekcije. Stoga je, dodaje Čović, neutemeljen navod Instituta za javne finacije o nedostupnosti izvještaja za prvu polovicu 2012. je je svaki dokument u vezi Holdinga usvojen od Gradske skupštine dostupan javnosti.

"Naša zadaća nije da reagiramo na sve što gradonačelnik Milan Bandić kaže o Holdingu, a i poslovno smo upućeni na Gradsku upravu pa ne bi bilo pragmatično da potpirujemo svađu", rekao je Čović ističući kako zadnjih pet godina pokušavaju maksimalno racionalizirati poslovanje Holdinga. "Držim da to radimo na dobar način", zaključio je predsjednik Uprave.