u produžetku

Sindikat Zagrebačkog holdinga prijeti štrajkom: Pregovori su propali!

12.03.2024 u 22:23

Bionic
Reading

Sindikat djelatnika Zagrebačkog holdinga objavio je da je nakon četiri mjeseca pregovora propao pokušaj mirenja između sindikata i poslodavdca o reguliranju njihovog statusa te da im štrajk jedina preostala opcija. Objavu sindikata prenosimo u cijelosti

'U ponedjeljak 11. ožujka održan je posljednji sastanak mirenja između Pregovaračkih odbora Poslodavca i Sindikata. Nakon četiri mjeseca pregovaranja, a zatim i mirenja nije došlo do zajedničkog dogovora između dviju strana oko povećanja materijalnih prava radnika. Naime Uprava je jučer popodne prvobitno pristala nakon dugotrajnog pregovaranja na zadnji prijedlog sindikata za povećanje osnovice od 12%, povećanje stalnog dodatka na 200 eura za prvu i drugu grupu složenosti poslova,165 eura za treću grupu i 150 eura za četvrtu i petu grupu složenosti poslova.

Tijekom mirenja dogovoreno je da će biti isplaćeni maksimalno neoporezivi iznosi ali fiksirani iznosima za svaku pojedinu stavku, božićnicu,regres, uskrsnicu itd. Do razilaženja je došlo što bi se reklo nogometnim žargonom u produžecima u 95. minuti utakmice kada je Sporazum već bio na stolu spreman za potpis, a razlog je bio taj da Uprava ZGH nije pregovarala u dobroj vjeri jer nije ispoštovala prethodno dogovoreno u procesu mirenja vezano za neoporezive isplate na što je čak bila upozorena i od strane miriteljice jer je sve bilo zabilježeno te do potpisivanja sporazma nije na kraju niti došlo.

  • +22
Tomašević s radnicima Čistoće skupljao otpad Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Uprava je ultimativno ponudila takav sporazum s figom u džepu na način 'uzmi ili ostavi', što smo, osjećajući se prevarenima s gnjušenjem odbili. Podršku svih sindikata Zagrebačkog holdinga smo već dobili tako da jedino oruđe koje imamo i koje je potpuno legitimno je ŠTRAJK. Prije samog štrajka potrebno je prvo otkazati kolektivni ugovor za čije otkazivanje imamo potporu sindikata koji su ga sklopili, potrebno je provesti referendum o štrajku među radnicima i članovima u čiju podršku ne sumnjamo te na kraju organizirati štrajk do kraja travnja ovisno o 'vremenskim uvjetima'', zaključili su iz sindikata.