ekoincident

Ćorić: Danas odluka o sniženju cijene vode građanima Slavonskog Broda

04.04.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostujući na Hrvatskom radiju poručio je kako DORH i MUP ispituju uzroke ekoincidenta u Slavonskom Brodu i da će krivac biti priveden licu pravde, no ističe kako je trenutno najvažnije građanima osigurati dostavu pitke vode i što prije omogućiti stalan dotok vode za piće i kuhanje

'Vlada je učinila sve kako bi osigurala dostavu pitke vode građanima s područja Slavonskog Broda, 600 tisuća litara flaširane vode dostavljeno je tamo, a danas se očekuje i isporuka dodatnih deset spremnika', poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'

Prioritetno je, kaže ministar, čim prije građanima omogućiti stalan dotok vode za piće i kuhanje. Napominje kako će se to odvijati u dvije faze – najprije spajanjem na Sikirevce čime će se osigurati određena količina vode, a u drugoj fazi, povećanjem kapaciteta na Sikirevcima izgradnjom dodatne infrastrukture planira se omogućiti potpuno napajanje Slavonskog Broda, dakako, sve to pod pretpostavkom da kontaminirano vodocrpilište Jelas više ne bude u funkciji.

'Inicijalna mjerenja koja su učinjena 30. ožujka u dva navrata ukazivala su na izrazito visoke količine ugljikovodika na vodocrpilištu Jelas. Riječ je o bunarima br. 7, 11 i 15 koji su u tom inicijalnom mjerenju bili uzorkovani. U oba mjerenja iskazane su visoke vrijednosti i vodocrpilište Jelas je temeljem tih vrijednosti proglašeno nepogodnim za korištenje', podsjeća Ćorić.

  • +2
Tomislav Ćorić o onečišćenju vode u Slavonskom Brodu Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Upitan kad će se znati krivac za to što građani Slavonskog Broda i okolice već danima žive bez stalnog pristupa pitkoj vodi, Ćorić odgovara kako MUP i DORH ispituju uzroke incidenta i tko god da je odgovoran, treba biti priveden licu pravde. Dodao je i kako će Upravno vijeće Hrvatskih voda danas donijeti odluku o sniženju cijene vode građanima Slavonskog Broda.