10 GODINA TPORTALA

Copy-paste je out, danas stvaramo vijesti!

Bionic
Reading

13. svibnja 2013. slavimo svoj 10. rođendan pod imenom tportal. Tim povodom podsjećamo se toga kako smo nastali, što smo sve prošli s vama u tom periodu, ali i što s vama zajedno želimo biti u budućnosti…

'Prvi rođendan portala HTnet u zemlji u kojoj više od četrdeset posto stanovništva nema završenu srednju školu, u kojoj ima svega oko sedam posto visokoobrazovanih i 20 posto onih koji koriste internet, u kojoj je poznavanje stranih jezika iznimka, a ne pravilo, htjeli mi to priznati ili ne - svjetlo je na kraju tunela', pisala je 2004, za prvi rođendan tportala, Ivana Erceg Matijašević, naša urednica Vijesti. Danas, deset godina kasnije, internet je snažno penetrirao, a tportal i dalje svjedoči situaciju vlastite zemlje, ali i svijeta, no ako smo na početku bili prvenstveno kanal za tuđe vijesti, danas ih uglavnom sami stvaramo, otvaramo teme i afirmiramo stavove svojih novinara i urednika, i brojnih kolumnista, izuzetno različitih svjetonazorskih opcija – ali zato svih zajedno opredijeljenih za dijalog, znanje i 'mačevanje' argumentima, a ne objedama ili ideološkim floskulama.

Preteča tportala prvi je internetski portal u Hrvatskoj, Moj Hinet, lansiran 1996, u sklopu kojega je, između ostalog, ostvaren prvi audio i videostream u hrvatskom internetskom prostoru. Njegova tadašnja glavna urednica, Krunoslava Gerbl, sa svojom ekipom entuzijasta, od kojih su Bruno Banić i Tomislav Čebulc još uvijek dio tportalova tima, dočekala je u dvorištu, u zagrebačkoj Martićevoj ulici, novu garnituru pionira internetskog novinarstva. Tada je započet uspješan projekt HTneta koji je ubrzo, rebrendiranjem, postao danas prepoznatljivi tportal.hr.

Mediji su tada izvještavali da je riječ o dnevnom internet news magazinu, čija je ambicija bila 'donijeti sadržaj radija, televizije i novina na jednom mjestu'. Odmah smo zasjeli na čelno mjesto hrvatskih portala, a kao potvrda toga da je riječ o uspješnom projektu došlo je priznanje Jutarnjeg lista koji nas je 2003. proglasio najboljim internetskim portalom u Hrvatskoj. Tportal je od tada do danas kontinuirano pozicioniran među pet najjačih hrvatskih internetskih portala te brzo, točno, analitično i kvalitetno prati sve najvažnije događaje u zemlji i svijetu.

Božićno-novogodišnja čestitka redakcije tportala 2008.

Što smo sve prošli?

U političkom i društvenom segmentu posebno dizajniranim podstranicama pratili smo sve izbore u Hrvatskoj, domaća politička scena i biznis naš su medijski temelj, a jedini smo domaći internetski portal koji ima posebnu, izuzetno jaku vanjskopolitičku rubriku, kao i rubrike znanosti i tehnologije, koje ne samo da vole naši čitatelji, nego imamo i pozitivne odjeke u stručnoj javnosti. Sportska rubrika uživo je s lica mjesta ispratila sva svjetska i europska nogometna prvenstva te Olimpijske igre, a posljednjih godina nudi ekskluzivan pristup sadržajima MAXtv Prve lige te UEFA-inih natjecanja poput Lige prvaka. Tportal se diči i produkcijom kvalitetnog entertainmenta, sa snažnom, edukativnom i izuzetno čitanom lifestyle rubrikom, zabavnim pristupom svijetu show businessa, autorskim videoprodukcijama poput Sexpressa, Gamereporta, MaPet Showa ili Tako lako, koji su u međuvremenu postali prepoznatljivi internetski brendovi, a lansirali smo i posebne stranice za praćenje brojnih filmskih, glazbenih i umjetničkih festivala koje smo vrlo često pratili i kroz videostreaming. Portal smo sa snažnom filmskom, glazbenom, književnom, kazališnom likovnom rubrikom u okviru kojih objavljujemo i redovite recenzije, aotvaramo i brojne teme iz kulturne politike. Odnedavno smo pojačani i satiričnim začinom u vidu suradnje s News Barom, koji nas svakodnevno zabavlja svojim tekstovima, ilustracijama i videoskečevima.

Kroz tportal su u ovih proteklih 10 godina kao kolumnisti ili blogeri prodefilirale neke od najuglednijih javnih osoba hrvatskog društva. Danas tportal kroz jedinstvenu postavu kolumnista - koju, među ostalima, čine Đurđica Klancir, Katarina Ott, Slavenka Drakulić, Vuk Perišić, Darko Polšek, Marko Sančanin, Velimir Šonje, Dražen Vukov Colić, Marinko Čulić, Nikica Gilić, Anto Mikić, Tvrtko Jakovina, Miloš Vasić - čitateljima pruža i dodatnu vrijednost analizama aktualnih tema. Za tportal su blogali (ili još uvijek blogaju) Zoran Šprajc, Robi K., Rujana Jeger, Gordan Duhaček, Mile Kekin, Fashion Guru, Anđa Marić, Petra Nižetić, Jelena Nikolić i mnogi drugi, a posebno mjesto u srcima naših čitatelja zauzima 'I simo i tamo', nenadmašno duhovit blog hrvatskog književnika Sime Mraovića, koji, nažalost, već četiri i pol godine nije s nama.

Uz sadržajne cjeline koje i danas tvore kostur našeg informativnog segmenta, tportal je bio pionir na hrvatskom internetu i po uvođenju brojnih servisnih platformi. Tako su već na samom početku, 2003, lansirani prvi online shopping centar u Hrvatskoj te jedan od najpopularnijih tportalovih sadržaja uopće - igraća konzola Playtoy - dok je godinu dana kasnije portfelju tportala pridodan telefonski imenik. Godine 2005. pokrenuli smo i prvi broadband videoportalMAXzonu, portal na engleskom jeziku Daily, a 2006. uveli platforme poput Fonoteke, BigBloga, Fotoklika i Webograda, koje su nudile tada atraktivne usluge online kupnje glazbe i izrade vlastitih web stranica. U novije vrijeme pokrenuti su i portal MAXtv s detaljnim TV vodičem te servisi poput karte Hrvatske integrirane u telefonski imenik. Tportal je ujedno bio prvi internetski portal s posebno prilagođenim prikazom za iPhone, a prisutnost na društvenim mrežama od samog početka njihove eksplozije donijela nam je gotovo 300 tisuća fanova na Facebooku te preko 16 tisuća sljedbenika na Twitteru. Brojne biznis ekipe Hrvatskog Telekoma, kao i dizajneri i webmasteri, radili su na ovim servisima, i na tome im velika hvala.


Promotivni video književne nagrade roman@tportal.hr najgledaniji je u povijesti MAXzone

Akcije vrijedne pažnje

Posebno se ponosimo našom književnom nagradom roman@tportal.hr, u okviru koje od 2008. nagrađujemo najbolji roman godine napisan na hrvatskom jeziku najizdašnijom književnom nagradom u Hrvatskoj, iznosa 100 tisuća kuna. Isti iznos osigurali smo i za Autonomnu žensku kuću Zagreb u sklopu uspješne humanitarne akcije '1 lajk – 1 glas protiv nasilja nad ženama', a uz tportalovu podršku u proteklim godinama organizirane su i brojne druge kulturne manifestacije poput INmusic ili Subversive festivala. Tportalova sportska redakcija na kraju svake godine organizira i izbor najboljeg hrvatskog nogometaša, akciju poznatu pod nazivom 'Kapetani biraju'.

I sve to ne bi bilo moguće bez novinara i urednika tportala koji istinski vole ovaj internetski medij, ali i svoj novinarski poziv, koji se vesele svakom zajedničkom uspjehu, a kad su pred nama dani izazova i borbe – imaju srčanosti i entuzijazma, i ne predaju se klasičnom hrvatskom 'jamranju'. A kome zahvaliti na prilici da na tako trusnom, malom i zato teškom i skupom medijskom tržištu izraste jedan portal, i to izvan okvira klasične medijske industrije, ali i izvan državnih i NGO dotacija, dakle službeno (i često pejorativno) rečeno – korporacijski medij? Svi tportalovi novinarski i urednički timovi zajedno, na čelu s glavnim urednicima Karlom Rosandićem, Goranom Žabićem Tomislavom Silom, i mojom malenkošću, ne bi dobili priliku da HT kao izdavač - s Ivicom Mudrinićem kao predsjednikom Uprave i Ivanom Šoljan, koja je u trenucima nastanka tportala bila članica Uprave zadužena za online biznis u kompaniji - nije prepoznao potrebu razvoja hrvatskog sadržaja na internetu. I tako je klasična telekom tvrtka odlučila trajno ulagati u razvoj i transformaciju jednog multimedijskog proizvoda koji danas ima i svoju mobilnu verziju, a može ga se konzumirati i na MAXtv-u. I na tome, njima osobno, cijeloj kompaniji, kao i svim ekipama koje su stvarale tportal od samih početaka, kolegama Anti Magzanu, Vedranu Perišiću, Marini Tudor, Gabrijeli Radičević, Zoranu Kordi, Luki Filipoviću, Gordani Arh, Elmi Katani, Domagoju Kolaru, Silviju Škrlecu, Ivani Erceg Matijašević i mnogim drugima – veliko hvala.

'Tportal je proizvod na koji smo ponosni, a timovi koji ga rade uvijek ulažu ekstra kreativne napore i entuzijazam. Nadamo se da tportal daje pozitivan obol hrvatskoj medijskoj sceni, približava brojne svjetonazore, otvara kritički dijalog, educira i zabavlja, pa je time koristan čitateljima, odnosno hrvatskom društvu', poručio je za našu obljetnicu predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

I na kraju, ali nikako ne i najmanje važno, svi predobro znamo da redakcije nema bez kolegica i kolega u dizajnu, bez webmastera i developera, i naravno, bez prodajnog i promocijskog tima; oni svi žive i dišu s redakcijom – i od njihove kreativnosti i umješnosti u velikoj mjeri ovisi naša pozicija na tržištu, naš sveukupan identitet, i naravno, naš prihod. I njima svima također veliko hvala.

Pravo na mišljenje

'A ono što ostaje za analizu onima koji se znanstveno bave novinarstvom je činjenica da je nešto što je po defaultu korporativni portal, po kvaliteti i objektivnosti, izraslo bitno iznad ovih što se kite pridjevom 'neovisni'. Tportal.hr zaista je postao jedno od malobrojnih mjesta gdje se mogu pročitati informacije, a ne prepisivanje…', pohvalio nas je nedavno na Facebooku Goran Vojković, profesor s Pravnog fakulteta u Splitu. Da sam smišljala pohvalu, ne bih se ljepše sjetila. Publika primjećuje, voli i cijeni novinarski i urednički rad na tportalu, a bez rada, brzine, pameti, entuzijazma i istraživačkog žara redakcije ne bi bilo tportala. Kao što ga ne bi bilo bez konflikta i žestoke i strasne rasprave na stranicama našeg medija, u kojoj sudjeluju i čitatelji, ali i diskusija unutar redakcije – bit kvalitete našeg posla je uvijek u onoj drugoj strani, u otvorenom prostoru na kojem ta druga strana ne samo da ima pravo na obranu, već i na napad, ima pravo izreći svoj dijametralno suprotan stav – kakva god tema bila u pitanju. Ideološka otvorenost, a ne ideološka isključivost, naša je 'mantra'; nismo u posjedu apsolutne istine, i poput Voltairea, spremni smo braniti svačije pravo – pa i onoga s kojim se ne možemo složiti – da iznese svoje mišljenje, naravno, ukoliko ono ne širi mržnju i predrasude. Tportal je ovdje da se čuje naš novinarski glas koji propituje sve elite i njihove odluke i ponašanja, koji osuđuje svaki kriminal, zločin i korupciju, ali tu smo i da bi se čuli glasovi svih dobronamjernih u ovoj zemlji, na čelu s vama, našim čitateljima. S vama i za vas živimo svaki dan, i nadamo se da ćemo na dnevnoj bazi razgovarati, diskutirati, međusobno učiti i zabavljati se u ovom virtualno-stvarnom svijetu još dugo, dugo. S naše strane, radit ćemo na stalnim poboljšanjima te da vam uvijek donosimo točnu informaciju, jasnu analizu i stav, mnoštvo različitih glasova, kvalitetnu zabavu, vrhunski sport, edukaciju i brojne korisne servise. A u međuvremenu, svečano obećavamo da nećemo pričati o sebi bar sljedećih deset godina!