pregovori u tijeku

COP26: Nacrt klimatskog sporazuma poziva države da povećaju klimatske ciljeve

10.11.2021 u 09:21

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo, domaćin UN-ova samita COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu, objavilo je u srijedu nacrt političke odluke o kojoj će se na samitu pregovarati sljedećih nekoliko dana, pozvavši zemlje da ojačaju svoje nacionalne klimatske planove do kraja 2022.

U prvom nacrtu "odluke o COP-u" od država se traži da "preispitaju i ojačaju ciljeve za 2030. u svojim nacionalno određenim doprinosima, prema potrebi za usklađivanje s temperaturnim ciljem Pariškog sporazuma do kraja 2022".

U nacrtu se uz to države podsjeća da prema Pariškom sporazumu mogu dati nova, ambicioznija klimatska obećanja u bilo kojem trenutku i prvi put pozivaju zemlje da postupno ukinu subvencije za ugljen i fosilna goriva.

Pomno se prati što bi moglo obvezati zemlje da učine kako bi premostile jaz između njihovih trenutnih klimatskih ciljeva i ambicioznijeg djelovanja za koje znanstvenici kažu da je potrebno kako bi se spriječile katastrofalne razine zagrijavanja.

Diplomati iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na COP26 će pregovarati o konačnom tekstu koji bi svi bili spremni potpisati kada samit završi ovog vikenda.

Siromašnije, klimatski osjetljive zemlje pozvale su da se ograniči zagrijavanje na 1,5 stupnja Celzijeva - povećanje temperature, kako znanstvenici kažu, blizu je katastrofe.

Pritisak na redovitije revizije klimatskih planova smatra se nužnim jer bi trenutna obećanja zemalja za 2030. izazvala zagrijavanje od 2,4 stupnja Celzijeva.

U nacrtu, koji je UN objavio nešto prije 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, države se također pozivaju da "ubrzaju postupno ukidanje ugljena i subvencija za fosilna goriva", što je zahtjev zagovornika klimatskih promjena, a razvijene zemlje "pozivaju se" na hitno povećanje financijske potpore zemljama u razvoju da odgovore na njihove potrebe za prilagodbom na utjecaje klimatskih promjena.