klimatski samit

COP26: Kraj ugljena na vidiku, očekuju se obećanja o čistoj energiji

04.11.2021 u 11:37

Bionic
Reading

Kraj ugljena je na vidiku, rekao je Predsjednik UN-ove klimatske konferencije (COP26) Alok Sharma u četvrtak pozdravljajući u Glasgow sporazum koji bi trebao okončati međunarodno financiranje ugljena i postupno ga isključiti iz uporabe kao energenta

Predstavnici 190 zemalja sudionica UN-ove klimatske konferencije u četvrtak se u Glasgowu usredotočuju na to kako osloboditi globalno gospodarstvo ovisnosti o fosilnim gorivima i trebaju dati niz novih obećanja za suzbijanje proizvodnje i uporabe nafte, plina i ugljena.

"Danas mislim da možemo reći da je kraj ugljena na vidiku", rekao je predsjednik ovogodišnjeg COP-a, britanski političar iz konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona.

Najavio je da je inicijativa za odustajanje od ugljena prikupila 77 potpisa.

Cilj tih najava je ubrzati prijelaz na čišće oblike energije za koje znanstvenici i svjetski čelnici govore da su žurno potrebni kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova te izbjegli najgori utjecaji klimatskih promjena.

No obećanja bi mogla istaknuti dugotrajne podjele između bogatih nacija koje žele stati na kraj tzv. prljavim gorivima industrijske revolucije i siromašnijih država u razvoju koje se oslanjaju na ugljen i druga fosilna goriva.

Očekuje se da će se Poljska, Vijetnam, Čile i druge zemlje obvezati na postupno ukidanje proizvodnje električne energije iz ugljena i prestati graditi nove elektrane unutar dogovora za koji je Britanija, domaćin COP26, rekla da će se 190 zemalja i organizacija obvezati.

Nije još poznato hoće li sporazum uključivati ​​zemlje poput Kine, Indije, Indonezije i Turske koje planiraju brojne nove razvoje energije iz ugljena. Kina je u rujnu rekla da će prestati financirati inozemne elektrane na ugljen, ali to obećanje se nije odnosilo na domaće projekte.

Dodatno, najmanje 19 zemalja planira se u četvrtak obvezati na prestanak financiranja projekata s fosilnim gorivima do kraja iduće godine, prema dva izvora upoznata s tim pregovorima.

Više zemalja moglo bi se uključiti u Savez bez nafte i plina (BOGA) na čelu s Danskom i Kostarikom, čime bi se članice obvezale na postupno ukidanje proizvodnje fosilnih goriva unutar svojih granica.

Glavni cilj COP26 je osigurati nacionalna obećanja o smanjenju emisija stakleničkih plinova uglavnom iz ugljena, nafte i plina, koja su dovoljna da zadrže porast prosječne globalne temperature na 1,5 Celzijevih stupnjeva.

Još uvijek se radi na tome kako ispuniti ta obećanja, posebno u zemljama u razvoju.

Ugljen sagorijeva oko 37 posto svjetske električne energije, a jeftina, obilna lokalna opskrba znači da gorivo dominira u proizvodnji električne energije u zemljama poput Južne Afrike, Poljske i Indije.

UN-ov klimatski izaslanik Mark Carney rekao je da bi troškovi međunarodnih klimatskih ciljeva mogli dosegnuti oko 100 bilijuna dolara u iduća tri desetljeća te pozvao financijsku industriju da prikupi privatni novac i pomogne uz državna sredstva u ostvarenju ciljeva.

Banke, osiguravatelji i investitori u srijedu su se sa 130 bilijuna dolara na raspolaganju obvezali dati prioritet borbi protiv klimatskih promjena.

Svjetski čelnici ovaj tjedan također su obećali zaustaviti krčenje šuma do kraja desetljeća i smanjiti emisije snažnog stakleničkog plina metana.