BLOKADA CESTA

Čobanković 'zbog obaveza' izbjegao seljake-prosvjednike

Bionic
Reading

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, organizator prosvjeda požeško-slavonskih seljaka, Dragutin Dukić kazao je novinarima da ga je 'jutros u pola osam ministar Petar Čobanković nazvao i rekao da ne može doći u Ferovac jer ima neodgodivih obveza u Zagrebu'

Seljaci su u Ferovcu uz cestu proveli noć, a danas ponovno planiraju traktorima blokirati raskrižje cesta prema Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi, a ministru Čobankoviću iz Ferovca poručuju da neće doći na najavljeni sastanak seljačkih

udruga u Zagreb, već ga čekaju na prosvjednom punktu u Ferovcu.

U Ferovcu trenutno ima 150 seljaka i 70-ak traktora.

Policija i nadalje u okolnim mjestima Požeške kotline preusmjerava promet zaobilaznim lokalnim i županijskim pravcima.

Prosvjednici su probdjeli noć na otvorenom uz noćnu temperaturu od -7 stupnjeva Celzija, no naložili su vatru da se malo ugriju, a tople napitke pripremili su im mještani okolnih sela.

Seljaci koji prosvjeduju od jučer, uz ostalo, traže isplatu poticaja u maksimalnom iznosu do kraja mjeseca, isplatu duga za kapitalna ulaganja, reprogramiranje svih kredita, jeftiniji plavi dizel te smanjenje početne cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Organizatori prosvjeda u Ferovcu kažu da će na cesti ostati do ispunjenja zahtjeva.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković jučer je najavio da će se danas prije podne naći sa seljacima koji prosvjeduju, a za poslije podne je najavio i razgovor s predstavnicima seljačkih udruga koje nisu u prosvjedu.

Nakon vijesti da je ministar otkazao dolazak u Ferovac seljaci iz Varaždinske županije ponovno su blokirali oba traka Podravske magistrale u selu Poljancu kod Ludbrega.

Zbog prosvjeda seljaka prekinut je promet na državnoj cesti D 51 na dionici Jakšić-Ferovac i vozi se obilazno preko Kutjeva, te na županijskoj cesti Ferovac-Pleternica, izvijestio je Hrvatski autoklub.