SASTANAK OECD-A

Clinton za fiskalnu reformu siromašnih zemalja

26.05.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Fiskalna neučinkovitost u siromašnim zemljama priječi njihov razvoj koliko i korupcija, rekla je u četvrtak u Parizu američka državna tajnica Hillary Clinton na ministarskom sastanku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)

U siromašnim zemljama bogati ljudi pribjegavaju utaji poreza, čime državne proračune vlastitih zemalja lišavaju tisuću milijarda dolara na godinu, rekla je Clinton.

'Ne samo da su korupcija i netransparentnost razlozi slabog punjenja državnog proračuna, već su razlog i međusobnog nepovjerenja građana i gubitka povjerenja građana u državu', rekla je Clinton.

Kao negativan primjer u prošlosti Clinton je spomenula Pakistan, a pohvalila je napore Salvadora, Južnoafričke Republike i Tanzanije, koje su fiskalnom reformom 'znatno povećale porezne prihode, a time i BDP'.

Porezni sustav koji ne funkcionira teško može privući strana ulaganja, rekla je Clinton i objasnila 'Teško je naše porezne obveznike privoljeti da troše novac na države čije elite okreću leđa vlastitu narodu', rekla je u govoru održanom na sastanku u povodu 50. godišnjice postojanja OECD-a.