PLANOVI HAZU-A

Clinton i Gorbačov na skupu o rađanju Hrvatske

12.02.2009 u 13:16

Bionic
Reading

U povodu 10. godišnjice smrti akademika Franje Tuđmana, prvoga predsjednika neovisne suvremene države Hrvatske, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) odlučila je organizirati dvodnevni znanstveni skup 'Kako je nastala država Hrvatska 1991.' koji će se održati 27. i 28. studenog u Zagrebu

ZAGREB - Odbor za organizaciju skupa napominje kako je želja na znanstvenoj i stručnoj razini izložiti i razmotriti povijesne, socijalne, političke, gospodarske i vojne okolnosti, unutar Hrvatske i bivše Jugoslavije, koje su uvjetovale, potaknule, olakšale, pridonijele i omogućile stvaranje neovisne i samostalne države Hrvatske 1991. Također će se, kako se ističe, rasvijetliti i prilike u međunarodnoj zajednici koje su pridonijele osamostaljenju Hrvatske.

Osim hrvatskih političara, znanstvenika i stručnjaka, akademika i sveučilišnih profesora, na skup se kane pozvati i političke ličnosti iz inozemstva, svjedoci vremena u kojemu je stvorena samostalna i neovisna država Hrvatska, uz ine, Roberta Badintera, Hansa Dietricha Genschera, Richarda Hoolbrokea, Nikolu Eterovića

U Organizacijskom odboru skupa su akademici Zvonimir Baletić, Duško Bilandžić, Nikola Stančić, Petar Strčić i Davorin Rudolf, koji je predsjednik Odbora.

"Nedavno sam u Zagrebu studentima predavao o nastanku i međunarodnome priznanju hrvatske države. Pitao sam ih kada je nastala država u kojoj žive - Republika Hrvatska? Šutjeli su, nitko nije odgovorio", izjavio je akademik Rudolf, dodajući kako će skup u studenome dati znanstveno utemeljen i jasan odgovor na to pitanje.

O sudionicima skupa rekao je da su pozvali "jedan broj svjedoka povijesti iz burnog vremena 1990. - 1991. u kojemu je nastala današnja država Hrvatska".

"Razmišljamo i o slanju poziva dvojici državnika, bivšem američkom predsjedniku Clintonu i bivšem sovjetskom vođi Gorbačovu", izjavio je Rudolf.

Sva izlaganja na skupu bit će objavljena u posebnome zborniku na hrvatskome i engleskom jeziku.