SLUČAJ GOOGLE

Clinton: FBI će istražiti kinesko hakiranje

02.06.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u četvrtak da su optužbe Googlea za kinesko hakiranje na njegovom email sustavu 'vrlo ozbiljne' i istražit će ih FBI

Google je objavio da su stotine njegovih računa pogođene upadom u email sustav, uključujući i osobne emailove koji pripadaju visokim američkim dužnosnicima. 'Te su optužbe vrlo ozbiljne. Mi ih uzimamo ozbiljno i ispitujemo ih', rekla je Clinton novinarima, prenosi MSNBC News. Ona je odbila dalje komentirati tu temu, preoručujući da se pitanja upute Googleu i 'FBI-u koji će provoditi istragu'.

Google je u srijedu objavio da su osobni Gmail računi nekoliko stotina ljudi, uključujući i visoke dužnosnike američke vlade, vojno osoblje i političke aktiviste, izloženi hakerskom upadu. Google je praćenjem utvrdio da napad dolazi iz Jinana, u Kini, gradu u kojem su vojne strukovne škole čija su računala povezivana s više sofisticiranih napada na sustave Googlea prije 17 mjeseci.

Clinton je rekla da su napadi, kao što je najnoviji na Google, glavni razlog što je State Department prvi put imenovao koordinatora za 'cyber' sigurnost.

'Znamo da će to biti trajan problem i stoga želimo biti čim spremniji da se nosimo s tim stvarima kada se pojave', rekla je državna tajnica.

Pentagon je u četvrtak objavio da ima vrlo malo informacija o prijavljenim kršenjima, budući da je riječ o osobnim email računima, a ne o vladinoj elektronskoj pošti. Budući da ti računi nisu bili službeni, američko ministarstvo obrane ne zna jesu li njegovi zaposlenici su među ciljanim pojedincima, naveo je Pentagon u priopćenju.

Dan nakon što je Google objavio da je izložen napadu, Kina je u četvrtak zanijekala da podržava hakiranje te ustvrdila kako je dio globalnih napora u borbi protiv prijetnji računalnoj sigurnosti.