DALMATINSKI PRŠUT OD ŠPANJOLSKIH SVINJA

Čiju hranu jedemo?

Bionic
Reading

To što uvozimo banane, valjda nikom nije čudno. Istina, klimatske promjene su posljednjih godina poprilično vidljive, ali ne toliko da bismo sad u Ravnim kotarima očekivali plantaže banana. Međutim, uvozimo kruške i jabuke. Iz Kine, primjerice. Kao i grah iz Uzbekistana, ciklu iz Tajlanda, stolno grožđe iz Čilea, mrkvu iz Makedonije.

Odakle stižu na naš stol?

- Grašak u mahunama – Gvatemala, Kenija

- Mahunasto povrće – Tanzanija
- Lješnjaci – Gruzija
- Grah – Uzbekistan, Egipat, Mijanmar, Kirgistan
- Slatka paprika – Izrael, Jordan, Uganda
- Svježa riba – Novi Zeland,
- Senegal, Oman, Albanija, Maroko
- Kozice – Bangladeš, Gvatemala, Kuba, Nikaragva
- Smrznuta riba – Estonija, Litva, Letonija, Bugarska, Falklandi
- Badem – Čile, Salvador
- Krastavci – Ekvador, Kostarika, Senegal, Maroko
- Jabuke i kruške – Ekvador, Novi Zeland, Urugvaj, Argentina, Kostarika, Kina, Južnoafrička Republika

Ako je tako s voćem i povrćem, kako li je tek s mesom. Široj javnosti manje je poznato da smo godinama u dubokom deficitu i kad je u pitanju trgovanje svinjetinom. 'Još prije petnaestak godina Hrvatska je u tovu imala oko 3,5 milijuna svinja. Danas je ta brojka spala na oko milijun, neki tvrde i manje', kaže za Slobodnu Dalmaciju Ivica Babić, predsjednik udruge 'Dalmatinski pršut'.

I zato on na prigovore da se dalmatinski pršut sve češće proizvodi od uvoznih svinjskih butova bez okolišanja odgovara: 'Da, to je točno!'. 'Nitko ne bi bio sretniji od nas da sirovinu za naše potrebe možemo osigurati u hrvatskom svinjogojstvu. Posebno kad bismo mogli osigurati svježe butove od svinja iz produženog tova. A njih nema! Zato moramo uvoziti. Alternativa je staviti ključ u bravu, a tržište pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda od svinjskog mesa prepustiti uvoznicima. Mi zato uvozimo. Godišnje svi hrvatski proizvođači proizvedu oko 250 tisuća pršuta'.

Kad je riječ o mlijeku i njegovim prerađevinama, nije ništa bolje. Po posljednjoj godišnjoj statistici, uvezli smo 90,6 tona, a izvezli 25,6 tona. Uz financijski deficit koji prelazi 47 milijuna dolara.

Mandarine su jedna od rijetkih pozitivnih točaka naše trgovinske bilance u kategoriji proizvodnje voća: lani smo izvezli 36.328 tona, utrživši 24 milijuna dolara. Brine što smo u deficitu i kod uvoza-izvoza ulja od repice, pšenice, drveća i cvijeća, mrkve i rajčice, kao i kad je riječ o proizvodnji marelice, višnje i trešnje.

Više pročitajte ovdje