BOLJE OD OČEKIVANJA

Cijepljenjem drastično smanjen HPV kod tinejdžera

22.02.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Cjepivo protiv HPV-a, uvedeno prije desetak godina, kod djevojaka je za trećinu smanjilo prevalenciju ove spolno prenosive bolesti koja može uzrokovati rak vrata maternice, objavili su danas američki zdravstveni stručnjaci.

Program cijepljenja smanjio je nazočnost najopasnijih sojeva ljudskog papiloma virusa za više od trećine čak i kod djevojaka u ranim 20-im godinama, u skupini koja je inače slabije procijepljena. To je rezultat činjenice da je, zahvaljujući cijepljenju, virus manje prisutan u populaciji mladih općenito.

Ovakav fantastičan uspjeh trebao bi dati vjetar u leđa programima koji se u čak i u nekim razvijenim zemljama bore s problemom relativno niskog odaziva.

Procjenjuje se da se u SAD-u cijepi oko 40 posto djevojaka u dobi između 13 i 17 godina te oko 20 posto mladića. Odaziv na cijepljenje do sada je u Hrvatskoj bio izuzetno slab; u Zagrebu se posljednjih godina kretao oko 10 posto. Razlozi za to su brojni, a dva najvažnija su antivakcinacijska propaganda kojom se širi strah od cijepljenja te povezivanje cijepljenja s idejom da će ono mladima olakšati stupanje u sigurnije spolne odnose.

U Europi su najviše stope procijepljenosti u Portugalu - 85 posto, Danskoj - 80 posto i Velikoj Britaniji - 79 posto, a najniže u Luksemburgu gdje se kreću oko 17 posto.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje oboli oko 400 žena, a umre oko 150, što bi se moglo spriječiti.

Hrvatska je od jeseni 2015. uvela besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve djevojčice i dječake u osmim razredima osnovnih škola te u prvim razredima srednjih škola i gimnazija u cijeloj zemlji.

U Australiji smanjenje 92%!

Nuspojave cijepljenja protiv HPV-a su neznatne, a ono spašava živote. Studije provedene u Australiji, Danskoj i Velikoj Britaniji, kao i nova u SAD-u dokazale su da cijepljenje ima veliku djelotvornost te da smanjuje pojavnost spolnih bolesti, pa se smatra da je cjepivo cjeloživotna zaštita za žene. Australija je primjerice s visokim razinama procijepljenosti uspjela smanjiti nazočnost HPV-a za 92 posto kod djevojaka mlađih od 21 godine.

Nakon prvog spolnog odnosa HPV-om inficira se preko 60 posto žena, a podaci pokazuju da 26 posto dječaka i 13 posto djevojčica u Hrvatskoj u prvi spolni odnos stupa prije 15. godine života.