bez vatrometa

Cijeli svijet se oduševio novogodišnjim dron spektaklom iz Šangaja. No, postoji jedan problem - nitko ga nije vidio

03.01.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Umjesto klasičnog vatrometa Šangaj je odlučio u Novu godinu zakoračiti futurističkom alternativom, spektakularnom čestitkom angažiranjem više tisuća dronova. Takva slika obišla je svijet, ali oni koji su se 31. prosinca zatekli na obali rijeke, ostali su zatečeni

Ispostavilo se kako spektakularna čestitka Nove godine dronovima u Šangaju nije prikazana 31. prosinca nego je nastala tijekom probe nekoliko dana prije, 28. prosinca, potvrdila je to kompanija koja je osmislila ovu čestitku BBC-u.

Ljudi koji su se okupili na obali rijeke posljednjeg dana prošle godine na nebu iznad Šangaja nisu vidjeli ništa. Snimka spektakularne čestitke iz Šangaja brzo se pronijela svijetom, a objavila ju je kineska državna televizija. Na njoj se vidi 2 tisuće dronova koji polijeću k nebu iznad oblasti Pudong, a potom se stvaraju oblici koji nastaju tijekom vatrometa, animirani trkač, 2020. godina i kineska slova.

BBC je kontaktirao kompaniju koja je organizirala snimanje Jihang Bailu, a menadžer u toj tvrtki je priznao da je spektakl snimljen 28. prosinca. Dodao je kako je lokalna televizija Šangaj dragon sve osmislila 'kako bi se stekao dojam da spektakl ide uživo'.

2000 dronova osvjetlilo nebo iznad Šangaja za novogodišnju čestitku Izvor: Društvene mreže / Autor: CCTV

Na nalozima gradskih vlasti na društvenim mrežama pisalo je da 30. prosinca 'neće biti organiziran doček Nove godine'. Mnogima nije smetalo što je sve snimljeno unaprijed dok drugi navode kako je takav način puno odgovorniji jer se time izbjegavaju gužve i povrede.

U Šangaju se masovni dočeci Nove godine ne organiziraju od 2014. kada je u stampedu umrlo 40 ljudi.