KRINKA ZA OPERACIJE

CIA ukida programe lažnog cijepljenja

21.05.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Bijela kuća priopćila je da CIA više neće provoditi programe lažnog cijepljenja kao krinku za svoje operacije, nakon žalbi da je obavještajna agencija to radila u potrazi za ubijenim vođom Al Kaide, Osamom bin Ladenom, prenosi Al Jazeera Balkans

CIA je organizirala program lažnog cijepljenja kako bi dobila uzorke DNK članova Bin Ladenove obitelji, koji su živjeli u blizini njegove kuće, piše Washington Post, a prenosi AJB

Dekani 12 američkih fakulteta za javno zdravstvo žalili su se zbog navodnog programa cijepljenja koje je provodio pakistanski liječnik Shakil Afridi koji je CIA-i pomagao potvrditi informaciju da se Bin Laden nalazi u Abbottabadu.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden rekla je da je Lisa Monaco, savjetnica predsjednika SAD-a za unutarnju sigurnost, pismeno obavijestila dekane kako od kolovoza prošle godine pravilo CIA-e glasi da ta agencija 'neće operativno provoditi programe cijepljenja'.

'Također, agencija neće pokušavati dobiti ili koristiti DNK ili drugi genetički materijal dobiven takvim programima. Ova odredba primjenjuje se u cijelom svijetu, a odnosi se na američke i druge državljane', navela je Monaco.

U Pakistanu je u tijeku ponovljeno suđenje Afridiju, nakon što mu je prošle godine ukinuta 33-godišnja zatvorska kazna.