CENTAR U VIRGINIJI

CIA svakodnevno prati Twitter, Facebook...

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U skromnoj zgradi od cigle u anonimnom industrijskom parku u Virginiji američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prati tvitove diljem cijelog svijeta, do pet milijuna njih dnevno. U CIA-inom Centru za javne izvore tim stručnjaka poznat kao 'osvetoljubivi knjižničari' također provjerava Facebook, novine, televiziju, lokalne radijske postaje, internetske chatove, odnosno sve inozemne izvore kojima se slobodno može pristupiti

Od arapskog do mandarinskog kineskog, od ljutitog tvita do misaonog bloga, analitičari skupljaju podatke i to vrlo često na izvornom jeziku. Skupljene podatke uspoređuju s lokalnim novinama ili tajno presretnutim telefonskim pozivom. Na taj način slažu sliku koju od njih traže najviši dužnosnici u Bijeloj kući da bi saznali stvarnu situaciju na nekom mjestu u određenom trenutku.

Ako se slučajno pitate, da, oni su, recimo, znali da će se Egipćani pobuniti, ali nisu znali kada će se to točno dogoditi, potvrdio je za AP direktor Centra Doug Naquin. Procijenili su da će društveni mediji u zemljama kao što je Egipat biti od velike važnosti, odnosno da će biti velika prijetnja vladajućem režimu.

Ta CIA-ina ustanova osnovana je kao odgovor na preporuku Komisije 11. rujna, a prioritet joj je borba protiv terorizma. Ipak, nekoliko stotina analitičara, čiji je stvarni broj nepoznat javnosti, prati događanja diljem svijeta, od pristupa internetu u Kini pa do raspoloženja građana na ulicama Pakistana. I dok ih je većina bazirana u Virginiji, mnogi analitičari su raštrkani diljem svijeta u američkim veleposlanstvima da bi se približili svojim subjektima.

Najuspješniji analitičari su, kaže Naquin, poprilično slični junakinji krimića 'Djevojka koja se igrala vatrom' i znaju pronaći stvari za koje drugi ne znaju da uopće postoje.

Centar je s praćenjem društvenih mreža počeo nakon što je Twitter uzdrmao iranski režim tijekom Zelene revolucije 2009. godine. Tisuće su tada prosvjedovale protiv rezultata izbora na kojima je ponovno pobijedio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Direktor Naquin objasnio je da je farsi tada bio treći najzastupljeniji jezik na društvenim mrežama.

Koliko je Centar važan, pokazuje i činjenica da njihovi izvještaji gotovo svakog dana završavaju u rukama predsjednika Baracka Obame.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi