istraživanje

Četvrta najveća briga u Osijeku su komarci, evo koga biraju da i taj problem riješi

04.05.2021 u 16:54

Bionic
Reading

Dva tjedna prije izbora favorit je poznat, no utrka za drugi krug iznimno je tijesna - ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača Osijeka koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore

Ivan Radić učvrstio je prednost i ima realnu priliku postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka. U odnosu na ožujak (32,4%), dva tjedna prije izbora vodi s 33,6%. Njegovi su glasači najlojalniji – njih 54% zna da će glasati za bilo kojeg HDZ-ovog kandidata, a 24% glasat će da „pomogne stranci (najveći postotak od svih glasača stranaka). 30% HDZ-ovih glasača smatra da je izbor Ivana Radića jamstvo promjene na bolje, javlja N1.

Borba za drugo mjesto je neizvjesna. Berislav Mlinarević ima blagu prednost sa 16,6% nad Goranom Kušecom (15,5%).

Rezultat Berislava Mlinarevića nije se znatno mijenjao od ožujka (17,1%), no pogodovalo mu je raslojavanje glasova na ljevici. Drugi krug može osigurati povezivanjem s glasačima centra koji su željni promjene, a u Berislavu Mlinareviću vide sposobnost za pokretanje gospodarstva.

SDP-ov kandidat izgubio je 7,7% od ožujka, najviše zbog dobrog rezultata Katarine Kruhonje iz Možemo (6%) i nezavisnog Miroslava Vaneka (4,4%). Velika izlaznost može mu pomoći da dosegne drugi krug, no lijeve glasače mora uvjeriti da je znatno vjerodostojnija brana protiv vlasti desnih stranaka od novih lijevih snaga (Možemo!).  Trenutno mu je najveći uteg vrlo mali postotak glasača koji smatraju da je jamac promjene na bolje i da može riješiti probleme grada.

Vladimir Šišljagić ostaje na četvrtom mjestu, a pad s 12,2% na 8,2% rezultat je jačanja Vladimira Hama (6,2%) i gubitka dijela glasača koji u ožujku nisu bili sigurni hoće li glasati za njega.

Radić uvjerljiv i u drugom krugu

U drugom krugu izbora Ivan Radić pobjeđuje sve kandidate: Berislava Mlinarevića 41,6% prema 25,6%, Gorana Kušeca 43,6% prema 30,4%, a Vladimira Šišljagića 44,3% prema 21,6%. Izazivačima ne mogu pomoći ni neodlučni glasači – da se svi priklone njima ne mogu nadoknaditi prednost HDZ-ovog kandidata.

Kako do većine u drugom krugu?

HDZ vodi u izboru za Gradsko vijeće (36,2%), slijedi ih koalicija Domovinskog pokreta i Mosta s 17,7%, SDP s 14,3%, Možemo 10,1%, Snaga Slavonije i Baranje 5,4%, a u borbi za ulazak u Vijeće su i NL Miroslava Vaneka s 4,3% i koalicija HSS, HNS, NS Reformisti 4,3%.

Vodstvo HDZ-a u utrci za Gradsko vijeće podržava 36,2% glasača koji su sigurni da će izaći na izbore i da će glasati za HDZ. Bez obzira na izlaznost, moguće mjere Stožera, HDZ-ovi glasači najodlučniji su pomoći stranci da osvoji izbore u Osijeku.

Lista Domovinskog pokreta i Mosta (17,7%) nije ostvarila znatan sinergijski učinak, no zbog raslojavanja lijevih glasača prelazi na drugo mjesto. Zanimljiva će biti odluka o mogućem koaliranju s HDZ-om, s obzirom da su je samo 10,5% glasača DP-a sklono takvoj kombinaciji, a čak 38,2% se tome protivi. Mostovo tijelo nagrađuje njihovu neovisnost u odnosu na HDZ pa je pitanje kako će se čelništvo stranke postaviti.

Zbog snažnih lijevih opcija, SDP gubi i drugo mjesto u Gradskom vijeću (14,3%). Možemo je četvrta snaga s 10,1%, a zanimljivo, ne cilja krajnje nego umjereno lijeve glasače.

Politička orijentacija birača

39,8% birača u Osijeku izjašnjavaju se kao desno orijentirani, 32,7% smatra da su centar, a 27,5% naginje lijevim politikama. HDZ ima najveći postotak birača koji su izrazito desno (28,1%), a SDP najveći postotak izrazito lijevih (22,4%). Platforma Možemo! privlači glasače koji sami za sebe tvrde da su umjereno lijevi (75,8%), a Mostovi glasači naginju centru (60,7%) i nisu izrazito desno (0%). S obzirom da je Domovinski pokret desnija stranka, dio Mostovih glasača u koaliciji ne vidi prirodnu svjetonazorsku sinergiju.

Najveći problemi u gradu

Konačno, prema mišljenju glasača, prioriteti novog gradonačelnika moraju biti: rješavanje nezaposlenosti i pokretanje gospodarstva (39,8%), demografska politika i podizanje kvalitete života mladih (20,6%), obnova komunalne infrastrukture i uređenje grada općenito (12,5%), a za rješavanjem problema komaraca vapi 10,5% ispitanika.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Osijeka, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 28. travnja – 3. svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.