osigurano 1,5 milijuna kuna

Osječki umirovljenici, socijalno ugroženi i beskućnici dobiti će uskrsnicu

08.03.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Za isplatu uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženim obiteljima te beskućnicima osječka Gradska uprava osigurala je 1,5 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić

„Novost je što se ove godine uskrsnice isplaćuju na kućnu adresu putem poštanske usluge Hrvatske pošte, izuzetak su beskućnici u Domu svetog Vinka, njih 11, koji će, kao i do sada, dobiti darovnu karticu Zagrebačke banke u iznosu od 300 kuna“, objasnio je Šerić.

Dodao je kako se procjenjuje da će, prema podatcima koji su stigli iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, pravo na uskrsnice ostvariti nešto više od šest tisuća umirovljenika i oko 600 socijalno ugroženih obitelji, no rokovi za prijavu još traju.

Kad je riječ o umirovljenicima, podijeljeni su u pet razreda, a iznosi uskrsnice kreću se od 100 do 400 kuna. Umirovljenici s mirovinom do 1000 kuna dobit će 400 kuna, oni do 1200 kuna mirovine dobit će 300 kuna. Uskrsnica od 250 kuna je za one s mirovinom do 1700 kuna, a 150 kuna dobit će umirovljenici čija je mirovina do 2000 kuna. Oni s mirovinom do 2200 kuna dobit će 100 kuna uskrsnice.

Umirovljenik koji ispunjava uvjete a zbog objektivnih razloga, kao što su novi umirovljenik, promjena adrese i slično, nije na popisu korisnika mirovine za isplatu uskrsnice prijavljuje se Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo do 16. travnja.

Socijalno ugroženim obiteljima, odnosno nositeljima prava na naknadu za troškove stanovanja i korisnicima prava na pomoć u prehrani isplatit će se uskrsnica u iznosu od 300 kuna na temelju valjanog rješenja Upravnog odjela o priznavanju navedenih prava, ali i osobama koje podnesu zahtjev za priznavanje prava na naknadu za troškove stanovanja ili prava na pomoć u prehrani u pučkoj kuhinji zaključno s 2. travnja, rekao je Šerić.