(ANTI)FAŠISTI?

Četnici će pravdu tražiti u Strasbourgu

četnici četnik zastava 1

četnici četnik zastava 1

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Republička asocijacija za njegovanje tekovina ravnogorskog pokreta ili jednostavnije rečeno četnici razmatra mogućnost žalbe pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog odluke Ustavnog suda Srbije da ocijeni neustavnom uredbu Vlade, prema kojoj su 'ravnogorci' tretirani kao sudionici Narodnooslobodilačkog rata

Prema ovoj odluci Ustavnog suda, članovima Ravnogorskog četničkog pokreta uskraćena je zdravstvena zaštita, pravo na borački dodatak, osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na liječenje o trošku države, te pravo na ortopedska i druga pomagala.

Međutim, oni i dalje imaju pravo na mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju, piše beogradski dnevnik Danas, a prenosi Klix.ba.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), čiji predsjednik Miodrag Zečević ističe da je ovo samo prva faza i da je SUBNOR već tražio ocjenu ustavnosti i Zakona o rehabilitaciji.

Ako bi Ustavni sud osporio ovaj zakon, pravna posljedica bilo bi poništavanje mnoštva presuda koje su u međuvremenu donesene.

Od 2.012 presuda o rehabilitaciji, barem pola se odnosi upravo na nekadašnje neprijatelje partizana, pišu Večernje novosti.

List navodi da se u posljednjih osam godina, otkad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike Srbije obratilo 3.000 ravnogoraca tražeći da im se prizna borački status.

Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili 'na čekanju' do danas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi