AKADEMIJA RADI PUNOM PAROM

Četiri prioriteta HAZU-a: Mladi, gospodarstvo, EU i obrazovanje

02.07.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u šestogodišnjem razdoblju od 1. siječnja do 1. srpnja 2015. organizirala je 184 događaja, od čega su 54 bili znanstveni skupovi, simpoziji, savjetovanja i okrugli stolovi, 29 predstavljanja knjiga, konferencija za novinare, predstavljanja programa i prikazivanja filmova, izvijestio je čelni čovjek ove institucije Zvonko Kusić istaknuvši kako se HAZU svim silama trudi potaknuti pozitivne društvene, ali i ekonomske promjene u našoj zemlji

Među najvažnijim Akademijinim aktivnostima u Zagrebu i još 14 hrvatskih gradova istaknuo je skupove posvećene aktualnim pitanjima hrvatskog društva, kao što su održivost mirovinskog sustava u Hrvatskoj, ugroženost moderne demokracije, nova upravno-teritorijalna organizacija Hrvatske, pravni položaj šuma, zaštita potrošača, Europski uhidbeni nalog, zeleni urbanizam, poljoprivreda, uloga medija u izborima i zalihe nafte u Jadranu, a održana je i rasprava o tome kojeg je dana nastala samostalna hrvatska država te skupovi o položaju znanosti u društvu i o hrvatskoj znanstvenoj infrastrukturi.

'Sa Sveučilištem u Zagrebu HAZU je organizirao niz tribina na temu Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske, a održana je i rasprava o akademskoj zajednici i fondovima EU-a. Održana su i brojna predavanja i znanstveno-stručni skupovi o liječenju i prevenciji bolesti te o zdravstvenim problemima. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti javnosti je poslala svoja očitovanja o provedbi reforme obrazovanja i o presizanjima srpske filologije protiv hrvatske kulture i identiteta', rekao je akademik Kusić.

Napomenuo je i kako je HAZU je bio domaćin i pokrovitelj rasprave o budućnosti Europske unije održane u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i inicijative New Pact for Europe te kao domaćin konferencije akademija znanosti mediteranskih zemalja održane u Dubrovniku, a posvećene unapređenju baštine kao ključu razvoja.

O Akademijinim nastojanjima da pridonesu bržem i kvalitetnijem rješavanju gorućih hrvatskih problema istaknuo je suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom u projektu Zaposlimo Hrvatsku povodom čega je organizirana konferencija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović na kojoj se raspravljalo o suradnji znanosti i gospodarstva kao ključu uspjeha u borbi protiv nezaposlenosti.

Skupovima o položaju žena i domaćinstvom prilikom dodjela stipendija Za žene u znanosti akademici daju i važan doprinos u borbi za ravnopravnost spolova.

U svom djelovanju HAZU na čelu sa Zvonkom Kusićem nastoji se baviti i problematikom mladih pa tako hrvatski akademici održavaju predavanja po školama, a u proteklih šest mjeseci Akademija je donirala 2.400 knjiga knjižnicama 64 srednje škole diljem Hrvatske. Osim toga Akademija je uskočila u pomoć kad je trebalo spasiti hvalevrijednu manifestaciju Oskar znanja otvorivši svoja vrata za dodjelu ovog priznanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.

'Mladi su, uz gospodarstvo, Europsku uniju i obrazovanje jedan od četiri prioriteta rada HAZU-a', naglasio je Kusić.

Iako se HAZU očitovao na aktualne društveno-političke događaje kao što je presuda Međunarodnog suda pravde o tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid te u povodu prosvjeda hrvatskih branitelja na Trgu svetog Marka, Kusić se svim silama suzdržava od političkih komentara pro ili kontra bilo koje stranačke opcije u Hrvatskoj.

'U situaciji kada dolazi do urušavanja institucija Akademija je ipak uspjela odoljeti toj destrukciji i percipira se kao točka stabilnosti i kontinuiteta. Stavovi Akademije utemeljeni su na znanstvenim, stručnim i etičkim načelima i u njihovom donošenju sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz cijelog društva, dok drugi više-manje promiču parcijalne interese. Naša misija da utječemo na promjenu sustava vrijednosti i da budemo korektiv društvenih zbivanja sve više dolazi do izražaja', poručio je akademik Kusić.