SUDSKA PRAVDA ILI OSVETA?

Četiri godine zatvora za propagiranje nereda na Facebooku

17.08.2011 u 16:19

Bionic
Reading

Ne samo da su nemiri u Londonu zatekli britansku javnost potpuno zbunjenu, nego to sada čine i prve kazne dodijeljene sudionicima. Dva mladića dobila su po četiri godine zatvora zbog pokušaja organiziranja nereda putem Facebooka, premda je dokazano da njihova online akcija nije prouzročila nikakvu štetu. David Cameron je podržao kazne, a iz tabora koalicijskog partnera stiže mišljenje kako su neprimjerene

Jordan Blakshaw (20) i Perry Sutcliffe-Keenan (22) zaradili su po četiri godine zatvora zbog iniciranja i pokušaja organizacije nereda putem Facebooka. Drakonske kazne, ako se uzme u obzir da inicijativa nije prouzročila nikakvu štetu, naišla je na oprečne reakcije u javnosti. S jedne strane premijer David Cameron izjavio je kako je dobro da sudovi šalju čvrstu poruku, s druge istaknuti član liberalnih demokrata Tom Brake komentira odluku riječima da se sudovi osvećuju.

Cameron je pak dodao: 'Što se dogodio na našim ulicama je užasno ponašanje te je slanje jasne poruke da takvo što neće biti tolerirano upravo što kazneni sudovi trebaju činiti'. No čini se da unatoč podršci sudskoj odluci, malo preteške kazne za Facebook inicijativu bez ikakvih štetnih učinaka, kod velikog je dijela javnosti proizvelo suprotni učinak. Mnogi odvjetnici kao i grupe za civilna prava digli su glas s riječima da su kazne neproporcionalne i samim time sprdnja za zakonodavnim sustavom.

Konkretno, Jordan Blackshaw je kreirao poziv na događanje, event na Facebooku, gdje je pozvao ljude u Northwich Townu na akciju. Naposljetku, jedini koji su se pojavili ispred McDonlad'sa gdje je Blackshaw zakazao početak nereda, bila je policija. Jednako tako, Sutcliffe-Keenan napravio je web stranicu na kojoj poziva na destruktivnu akciju stanovnike Warringtona. Sve što je proizveo bio je val panike među stanovništvom, a i samoinicijativno je izbrisao stranicu sljedeće jutro s riječima isprike.

Na sud je dosada privedeno 1.227 osumnjičenika od kojih je više od 700 zadržano u pritvoru. Dvije trećine slučajeva vezano je za London, a do jučer je osuđeno 115 osoba; 21 posto njih je maloljetno, prenosi The Guardian