'blagdanski' duh

Češki predsjednik u božićnom obraćanju zavapio za obaveznim cijepljenjem: Bio je skeptičan glede te ideje, ali se predomislio

26.12.2021 u 21:35

Bionic
Reading

Češki predsjednik Miloš Zeman zauzeo se za obavezno cijepljenje protiv covida-19 tijekom svog tradicionalnog božićnog obraćanja

Rekao je da je u početku bio skeptičan glede te ideje, ali da se predomislio zbog opetovanih valove zaraze.

Zeman je izjavio da ga je u konačnici potaknula Austrija, koja je proglasila cijepljenje obveznim od veljače 2022.

"Uvjeren sam da je to najlakši način za suzbijanje pandemije. Već imamo obvezna cijepljenja protiv cijelog niza drugih bolesti. Nema razloga da im ne dodamo i koronavirus", kazao je.

Takav radikalan korak bolji je nego samo promatrati kako se faze ublažavanja izmjenjuju s novim valovima zaraze diljem Europe, rekao je.

Komentirao je i druga pitanja, kritizirajući klimatske aktiviste kao što je to činio i u prošlosti, zbog, kako je naveo, pretvaranja "razumnih ekoloških ciljeva u neku vrstu religije".

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Pohvalio je rad prethodne vlade, kojoj je na čelu bio populistički bivši premijer Andrej Babiš, a koja je izgubila na parlamentarnim izborima.

Naložio je novoj koaliciji, koja je prisegnula prošli tjedan, da ne ublažava fiskalnu disciplinu kako bi udovoljila poslovnim lobijima koji traže porezne olakšice.