PRVI KORAK KA RATIFIKACIJI

Češki parlament usvojio Lisabonski ugovor

18.02.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Zastupnici donjeg doma češkog parlamenta prihvatili su u srijedu Lisabonski ugovor, što je prva stepenica u procesu ratifikacije, već nekoliko puta odgađana u toj zemlji koja trenutno predsjeda Europskom unijom

"Donji dom češkog parlamenta odobrio je ratifikaciju Lisabonskog ugovora", objavio je nakon glasovanja potpredsjednik tog doma Lubomir Zaoralek.

Od 197 prisutnih zastupnika u domu koji ima 200 mjesta, 125 je glasovalo za a 61 protiv.

To je ključni, ali ne i posljednji korak prema ratifikaciji dokumenta u Češkoj.

Sada bi ugovor trebali još odobriti zastupnici gornjeg doma, Senata, a zatim bi predsjednik Vaclav Klaus, deklarirani euroskeptik, trebao potpisati dokument.

Kako piše agencija Reuters, novi reformski ugovor Europske unije u gornjem domu mogao bi na zeleno svjetlo čekati tjednima ako ne i mjesecima, budući da mnogi senatori traže da zemlja najprije ratificira plan o razmještanju američkog proturaketnog štita.

Što se tiče preostalih zemalja, u Irskoj, koja je jedina zemlja EU koja je ugovor stavila na referendum prošloga ljeta, kada su ga irski glasači odbacili, novo se izjašnjavanje očekuje ove jeseni.

Preostalih 25 zemalja ratificiralo je tekst, s tim da se u Njemačkoj čeka na presudu Ustavnog suda i potpis predsjednika, a taj potpis na dokumentu nedostaje i u Poljskoj.