biznismen s forbesove liste

Češki milijarder Petr Kellner poginuo u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske

29.03.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Češki milijarder i vlasnik investicijskog fonda PPF Petr Kellner poginuo je u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz PPF-a

Kako se navodi u pisanoj izjavi, incident, piše Radio Slobodna Evropa, u kojem je 27. ožujka poginulo petoro ljudi, je pod istragom.

'Molimo medije da poštuju privatnost obitelji Kellner tijekom ovog teškog vremena', navodi se u izjavi PPF.

U njoj piše i kako je Kellner imao 56 godina, da je njegov život bio poznat po radnoj etici i kreativnosti te da je njegov privatni život pripadao obitelji.

Kellner je u Srbiji bio poznat kao vlasnik Telenora. Državni telekomunikacijski operater Telekom Srbija potvrdio je da je 28. siječnja potpisao ugovor s Telenorom prema kojemu će ova kompanija, u vlasništvu PPF grupe Kellnera, iznajmljivati svoju optičku infrastrukturu. Ako ugovor odobre regulatorna tijela, Kellnerov Telenor s infrastrukturom Telekoma ulazi u područje interneta i TV sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

Kellnerova PPF grupa u listopadu 2020. godine preuzela je većinski udio u kompaniji Central European Media Enterprises (CME). U njenom vlasništvu su češka privatna televizija s nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Europska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME Kelnerovom PPF-u mogla pojačati utjecaj Kine na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Na Kellnerove veze s Kinom upozorio je uoči preuzimanja CME i američki republikanski senator Marco Rubio, ali je to demantirao PPF.

Češki milijarder našao se u epicentru sumnje o utjecaju Kine u Češkoj i kada su novinari objavili da je jedna od njegovih tvrtki financirala namjeru jačanja imidža Kine u toj europskoj državi.

Forbesova lista najbogatijih pozicionira Kellnera na 68. mjesto s 19,5 milijardi dolara imovine.

Prema navodima Forbesa, bogatstvo je počeo stjecati ranih devedesetih kada je osnovao investicijski fond koji je kupio kontrolni udio u najvećem češkom osiguravajućem društvu tijekom njegove privatizacije.

Velika ulaganja u financijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih. Danas je preko PPF-ove sestrinske grupe CETIN vlasnik telekomunikacione infrastrukture u Češkoj, a od Telenora je 2018. godine u paketu kupio i operatere mobilne telefonije u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj.

Kellnerov CETIN je 2018. prodao 25 posto udjela u mađarskom Telenoru državnoj televiziji i telekomunikacionoj kompaniji Antena Hungaria, a u toj državi PPF ima rašireno poslovanje i preko drugih kompanija. CETIN u Mađarskoj, prema navodima same grupe, pokriva 99,9 odsto infrastrukture 4G mreže, a na njihovom webu piše da se "zalaže da postane glavni akter u omogućavanju pristupačnog uvođenja 5G u Mađarskoj".

U Češkoj je CETIN privukao pažnju lokalnih medija kada je planirao razviti 5G mrežu u suradnji s kineskom kompanijom Huawei, ali je poslije vala kritika i pitanja koja se tiču osiguranja, u listopadu prošle godine odlučio da u ovom poslu sklopi partnerstvo sa švedskim Ericsson-om.