Vijeće za elektroničke medije

Nema preuzimanja Nove TV dok se Amerikanci ne riješe Total TV-a

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 15.11.2017 16:32
  • Objavljeno 15.11.2017 u 16:04
Nova TV

Nova TV

Izvor: Screenshot / Autor: nova tv

Vijeće za elektroničke medije, na sjednici održanoj u utorak, donijelo je jednoglasnu odluku da ne postoje zakonski uvjeti za stjecanje sto posto dionica društva Nova TV d.d. od strane Slovenia Broadbanda, a zbog nedopuštenosti koncentracije u smislu Zakona o elektroničkim medijima

Podsjećamo, United Group, telekomunikacijska i medijska grupa u vlasništvu američke investicijske kompanije KKR i EBRD-a, u srpnju je objavila kako će od Central European Media Enterprises (CME) putem tvrtke tvrtki Slovenia Broadband preuzeti slovenski i hrvatski medijski portfelj, koji uključuje Novu TV za 230 milijuna eura.

Iz Vijeća za elektorničke medije u srijedu pojašnjavaju da je Slovenia Broadband S.a.r.l., koja je podnijela prijavu, međunarodno holding društvo koje upravlja poslovanjem raznih operativnih društava u srednjoj i istočnoj Europi uključivo i na području Republike Hrvatske.

Trgovačka društva pod kontrolom podnositelja prijave aktivna u proizvodnji i emitiranju televizijskih kanala na području Republike Hrvatske su Orlando Klinci d.o.o., Fight Chanel d.o.o.,  Adria News d.o.o. te Totalna Televizija d.o.o. Zagreb.

'Totalna televizija d.o.o. je nesporno povezana osoba podnositelja prijave. Povezanost se u konkretnom slučaju očituje na način da je vlasnik podnositelja prijave trgovačko društvo United Media S.a.r.l., a isto društvo je konačni vlasnik trgovačkog društva Totalna televizija d.o.o.', stoji u priopćenju Vijeća za elektorničke medije.

Trgovačko društvo Totalna televizija d.o.o. je mrežni operator u smislu Zakona o elektroničkim komunikacijama za pružanje javno dostupnih telefonskih usluga u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, usluga prijenosa slike, govora i zvuka putem elektroničkih komunikacijskih mreža (što isključuje usluge radiodifuzije) te usluge davanja pristupa internetu. Slijedom toga, poručuju iz Vijeća za elektorničke medije, na ovaj subjekt se primjenjuje odredba čl. 61, ZEM-a, prema kojoj operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija te pružatelj medijskih usluga iz članka 79. ovoga Zakona.

<<Ovdje pročitajte sve o Amerikancima koji su kupili Novu TV>>

Iz Vijeća za elekotrničke medije poručuju da je zakonodavac detaljnim uređivanjem pretpostavki povezanosti društava dao do znanja da povezanost osoba smatra važnim institutom u kontekstu propisa o zaštiti pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaju da se svi poduzetnici povezani zajedničkim kapitalom, kontrolom ili na drugi način u smislu odredaba Zakona o trgovačkim društvima smatraju jednim gospodarskim subjektom, a njihova povezanost procjenjuje se u smislu odredbe članka 53. ZEM-a.

Naglašavaju da se zabrana iz čl. 61 ZEM ne temelji a tržišnoj snazi, nego na nespojivosti uloge pružatelja medijskih usluga koji odabire i organizira medijski sadržaj s ulogom operatora koji pruža javnu uslugu prijenosa signala elektroničkim komunikacijskim mrežama ili daje na korištenje javnu komunikacijsku mrežu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!