UZBURKANO TRŽIŠTE NEKRETNINA

Certificiranje stana od 70-80 m2 košta oko 1.700 kuna, a može i jeftinije

03.01.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš 'U mreži Prvog', emisiji Hrvatskog radija, danas je izjavila da energetski certifikati i sankcije za prodaju i oglašavanje nekretnina bez njih nisu novi namet, nego zakonska obaveza iz 2010. godine

'Od 2008., sve nove zgrade koje se grade imaju obavezu certifikata i sve nove zgrade imaju certifikat. Od 2010., na snazi je jedna direktiva Europske unije koja je ugrađena u naše zakonodavstvo i od 2010. je bila obaveza certificiranja, no međutim nisu bile sankcije. Iako je sankcija u zakonu bila, ali je rečeno da se ona neće primjenjivati do ulaska Hrvatske u Europsku uniju', rekla je ministrica.

Očito mnogi vlasnici posjeduju nekretnine bez energetskih certifikata pa agencije procjenjuju da je iz oglasnika samo oko Nove godine obrisano oko 200 tisuća oglasa. Prema novom Zakonu o gradnji, sankcije su propisane ne samo za prodaju bez energetskog certifikata, nego i oglašavanje takve nepropisne nekretnine.

Budući da je ta obaveza i sankcija bila uvrštena u novi Zakon o gradnji, koji se počeo primjenjivati 1. siječnja 2014., rekla je Mrak Taritaš, odlučeno je da se onda pričeka s primjenama obaveze energetskog certificiranja i primjene sankcija. To se sada odnosi i na vlasnike i na agencije za promet nekretninama, koje je ministarstvo obavijestilo.

Od 1. srpnja, svi agenti koji su oglašavali nekretnine trebali su svoje klijente upozoriti na sankcije, jer ih snose i jedni i drugi, poručila je ministrica graditeljstva.

O novim obavezama za energetsko certificiranje zgrada Ministarstvo graditeljstva dopisom je obavijestilo Hrvatsku gospodarsku komoru sa zahtjevom da informaciju proslijedi agentima za promet nekretninama, a o tome je ministarstvo informiralo putem medija i javnih rasprava, koje su se vodile o novom Zakonu o gradnji.

'Odjednom naši certifikatori imaju toliko posla da ne stignu sve napraviti, a preko praznika je logično da to ne mogu učiniti. No imamo dovoljno agencija za certificiranje, fizičkih i pravnih osoba koji se time bave. Sada smo se doveli u jednu nepriliku, a to je da su naše agencije za promet nekretnina trebale svoje klijente na vrijeme upozoriti i na vrijeme pripremiti, a kako nisu, tako je sada nastao cijeli problem. Zato ponavljam, nije riječ ni o čemu novom, obaveza certificiranja je od 2010. godine', naglasila je ministrica.

Vlasnik agencije za promet nekretninama Borislav Vujović kaže da agenti energetsko certificiranje smatraju definitivno dobrom stvari, jer je to dodatna kvaliteta koja kupcima pomaže da vide što kupuju.

'Problem je u tome što su nam ljudi odgovarali da će certifikat napraviti kada pronađu kupca stana, jer prije toga ne žele ulagati', objasnio je Vujović.

Izrada energetskog certifikata košta oko 1.700 kuna za prosječni stan veličine 70 ili 80 četvornih metara.

Mrak Taritaš kaže da je najbolje dobiti certifikat za cijelu zgradu pa tako za certificiranje jednog nebodera sa stotinjak stanova treba izdvojiti oko deset tisuća kuna, s tim da dokument vrijedi deset godina.

U slučaju da Hrvatska nije uvela ovu zakonsku obavezu, plaćala bi visoke kazne EU-a, jer je to dio ugovora s Europskom unijom. Neke zemlje članice plaćaju desetak tisuća eura dnevno upravo zato što nisu provele ovaj standard.

Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo kulture sljedeći tjedan napravit će tumačenje o tome jesu li web-stranice agencija za nekretnine mediji ili ne te smiju li se na njima smiju oglašavati nekretnine bez certifikata. Katalozi ili izlozi agencija definitivno nisu mediji pa je oglašavanje takvih nekretnina tamo dozvoljeno što znači da vlasnici stanova putem njih mogu tražiti kupce pa, kad ih pronađu, onda izraditi certifikat.

Ministrica Mrak Taritaš podsjetila je da će od 1. siječnja 2016. certificiranje biti obavezno i u slučaju iznajmljivanja nekretnina.