OPREZ, NOVA TURISTIČKA PONUDA

Centar Zagreba se ruši – jeste li vi normalni?

09.07.2016 u 19:46

  • +6

Oprez! Pada žbuka

Izvor: tportal.hr / Autor: Krešimir Dujmović

Bionic
Reading

Hrvatska metropola ubija. U najužem centru. I to čini na vašu odgovornost. Ako ste ikada prošli Gajevom, Preradovićevom, Palmotićevom... riskirali ste život. Što je posebno dojmljivo ako uzmemo u obzir da se Zagreb odjednom ponosi aurom turističke destinacije. Fasade se ruše i nikome ništa. Piše na papiriću ili omanjoj tabli okačenoj na zgradu. I isključivo na hrvatskom jeziku. Halo, jeste li vi normalni?

Budimo realni. Što je par cigli ili krhotina žbuke po glavama prolaznika u usporedbi s predivnom serijom fontana koje te dočekaju na periferiji vidnog polja i u trajanju od par sekundi na ulazu u grad. Zašto čovjek ne bi vidio nešto lijepo prije nego što pogine u strogom centru grada. Makar i nesvjesno. Fontane su nam fakat trebale. Uostalom, nisu bezveze stari Rimljani govorili ars longa, vita brevis. Elaborirani spomenici pumpama, vodi i gravitaciji, koji će pričati priču o pjesničkom geniju gradskih vladara... To je to!

Jasno, stihovi tu ne prestaju. Imamo i novi Tomislavac čiju su praktički nevidljivu rekonstrukciju Zagrepčani sanjali stoljećima. Pa tko još nije poludio od frustracije što nemamo nove lampe oko trga i što tragično nedostaju loptice žbunja po travi? Sad možemo održavati koncerte non-stop. Baš kao što i ja palim mjuzu na najglasnije prije no što odem na WC. Nije loša ideja glazbeno kamuflirati ubojito ljuštenje okolnih zgrada. A nije ni loša ideja investirati nekoliko desetaka milijuna kuna u stupiće bez kojih bi Zagreb bio samo još jedna metropola bez sulude količine plastike i aluminija koja viri iz asfalta i ograđuje zelene otoke od pola kvadrata, štiti pseća govna, osamljeno drveće i bijele prometne linije. Općepoznato je da Hrvati ne raspoznaju bijelu boju.

Istovremeno, najuži centar grada pada po glavama ljudi. I to je OK. Jeste li vi normalni?

Provozao sam se po strogom centru. Sve najfrekventnije ulice imaju barem po tri zgrade sa skromno ispisanim natpisom u stilu 'oprez, pada žbuka, kretanje na vlastitu odgovornost!'. Pričamo o Gajevoj, o Preradovićevoj, o Svačićevom trgu, Marulićevom, o Palmotićevoj ulici, zelenim valovima u oba smjera, Kovačićevoj ulici... U 20 minuta vožnje na biciklu, usput. Pričamo o strogom centru grada kojim hoda gomila domaćih i stranih ljudi. Natpisi su isključivo na hrvatskom jeziku, što je izuzetna informacija za turiste. 'Pa jeste li vi normalni?' netko je nadopisao ispod jednog od sličnih upozorenja.

Al' svi znamo da turisti dolaze u Zagreb gledati plastične stupiće. Eventualno će skočiti do fontana kod NSK i pofotkat žbunje na Tomislavcu. Zašto bi itko lud hodao Gajevom ili Preradovićevom? Ako si toliko glup i ne obilaziš milijunske investicije, onda je i u redu da pogineš. Baš kao što bi mogao poginuti i u Tirani ili Havani. Jeste li vi normalni? Praktički jedini dio grada koji vrijedi proći pješice, oduzet je pješacima. Je l' turistička zajednica grada Zagreba možda razmišljala da napravi unaprijeđenu mapu metropole gdje će biti iscrtane samo ulice gdje je relativno sigurno da nećeš poginuti? A i gradonačelnik bi mogao razmisliti o novoj višemilijunskoj investiciji u plastične table s natpisom o hodanju na vlastitu odgovornost, jer, eto, fasada plus gravitacija plus otpor ljudskog tkiva... Ne mo'š protiv fizike! Pa nek se polijepi na što više zgrada, zlu ne trebalo. A može i dvojezično, da demonstriramo kako smo se prometnuli u pravu kozmopolitsku destinaciju za turiste kojima je dosadilo živjeti.

Jeste li vi normalni? Sjećam se kako mi je pred dvije godine pričao Kanađanin koji se obreo u Zagrebu na godinu, dvije. Čovjek nije mogao vjerovati da je kod nas dovoljno postaviti natpis upozorenja i stvar riješena. Kod njih bi, da se okrhne komad fasade, blokirali čitavu ulicu, preusmjerili promet i zabranili prolaz dok se ne sanira. Al', hej, ovo je Hrvatska i gle – još jedan stupić! Tko bi se zamarao pogledom uvis kada ima toliko toga za vidjet na tlu.

Derutne zgrade po frekventnom centru čekaju gradske subvencije za obnovu. Nema se para, birokracija je spora, a i bilo bi dobro pričekati da nekog crijep s krova stvarno i ubije. Ovako sve je to abrakadabra, dreka u prazno.
Možda čovjek preživi. Možda ga promaši za deset centimetara. Opcija je bezbroj! U međuvremenu, sjedni se lijepo na Zrinjevac, popij koktel na šljunku i zadubi se u čari... još jedne fontane. To ti je praktički kao da si na moru. Pa svrati do neke hipsterske zalogajnice, popij zeleni sok, pročitaj povijest kule Lotrščak na engleskom i provozaj se centrom na Segwayu. Preporučujem turističkoj zajednici da uvede još brža vozila. Da minimiziramo rizik od tužbe za ozljedu ili ubojstvo. Još bolje, trebalo bi uvesti ture u blindiranim vozilima. Ziher je ziher.

Jeste li vi normalni? Grad prijeti da se sruši po ljudima, a vi sadite cvijeće. Tog ima samo kod nas.

Dođem, vidim, ne vjerujem

Serijal u kojem izvještavamo s margina, izvodimo društvene eksperimente, tipkamo ispovijesti nevidljivih ljudi, špijuniramo noćni život metropole. Ukratko, stvari o kojima vam nije palo na pamet da vas zanimaju, a govore glasno i jasno o tome gdje smo i što smo.