RAZOTKRIVANJE IZVORA

Čelnik francuske policije ispitan oko špijuniranja novinara

28.10.2011 u 22:51

Bionic
Reading

Ravnatelja francuske policije Frederica Pechenarda, koji je navodno veoma blizak predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, saslušala je u petak pariška sutkinja u vezi sa špijuniranjem novinara lista Le Monde radi otkrivanja njegova izvora, doznaje se od pravosudnog izvora.

Frederic Pechenard koji je priznao da je od policajaca tražio da prikupe podatke o novinaru koji se bavio pitanjem potencijalno opasnim za vlast, saslušan je u svojstvu takozvanog pomoćnog svjedoka, koji tijekom postupka može završiti kao optuženik.

Glavni ravnatelj državne policije nije optužen nakon saslušanja.

"Sud je ocijenio kako nema dokaza da je počinio kazneno djelo", rekao je Herve Lehman, njegov odvjetnik.

Ravnatelj protuobavještajne službe Bernard Squarcini, također blizak francuskom predsjedniku, optužen je 17. listopada u tom predmetu zbog "nepoštovanja novinarskog kodeksa", "nezakonitog prikupljanja podataka" i "otkrivanja profesionalne tajne".

Squarcini je tijekom ispitivanja priznao da je htio otkriti izvor novinara Gerarda Daveta, pregledavajući detaljne ispise njegovih telefonskih poziva. Novinar je istraživao o aferama milijarderke Liliane Bettencourt

Rekao je sutkinji da je Pechenard u srpnju 2010. zatražio od njega da otkrije izvor lista Le Monde, ne rekavši mu kako će to učiniti.

Pechenard je u rujnu priznao da je od protuobavještajne službe zatražio da "utvrde identitet visokog dužnosnika kojeg je obvezivala profesionalna tajna i imao je izravan pristup povjerljivim dokumentima, a otkrivao je povjerljive informacije o sudskom postupku u tijeku".

Bez obzira na optužbe Squarcini, ravnatelj Središnje uprave za unutrašnje obavješćivanje (DCRI) nije razriješen dužnosti, usprkos prosvjedima oporbene ljevice.