NOVA STRATEGIJA

Čelnici javnih tvrtki birat će se javnim natječajima

03.04.2013 u 16:57

Bionic
Reading

Ubuduće će se šefovi i članovi uprava državnih poduzeća birati na javnim natječajima i posredstvom tvrtki specijaliziranih za lov na poslovne talente, a ne kao do sada diskrecijskom (političkom) odlukom Vlade. To ne znači da će Vlada biti potpuno isključena iz procesa izbora šefova javnih tvrtki jer će na koncu ipak ona podržati ili ne kandidate koji se na natječaju pokažu najboljima, piše Večernji list

Tako barem stoji u prijedlogu Strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom od 2013. do 2017. godine koji je izradio i u Vladinu proceduru poslao Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

'Ovo je naš prijedlog i o tome će biti provedena široka rasprava. Smatramo najvažnijim da vlasnici, to jest RH, postavljaju ili imenuju nadzorne odbore i što šire afirmiraju kriterije stručnosti u rukovođenju poslovnih uprava trgovačkih društava. U tom smislu posebno je afirmirati i stručne prijedloge headhunting-agencija (lovci na talente, nap. a.), što u Hrvatskoj još nije dovoljno korišteno pri izboru uprava trgovačkih društava u vlasništvu RH', objasnio je Mladen Pejnović, ravnatelj državnog ureda.