TVRDNJE IVANA HERMANA

'Čehok zaposlio Podolnjaka na Pravnom fakultetu'

25.07.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Iako je trajala svega petnaestak minuta, izvanredna sjednica varaždinskog Gradskog vijeća sazvana točno u podne protekla je vrlo burno, a njezina je završnica više podsjećala na osobni obračun nego na argumentiranu raspravu oko jedine točke dnevnog reda – ostavke Ivana Čehoka

'Dosta mi je tumačenja kojima uznemiravate građane, a mene dezavuirate kao predsjednika. Obzirom da znam kako ste došli na Pravni fakultet, mogu reći da niste u pravu. Ne moram govoriti da ste na Fakultet došli preko Čehoka, pa ako pozivate nekog na moralnu ostavku, onda ste prvi dužni dati ostavku jer ste na Fakultet došli preko veze', poručio je Ivan Herman, predsjednik varaždinskoga gradskog parlamenta, vijećniku Robertu Podolnjaku, profesoru ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Za Podolnjaka takva je poruka – kleveta.

Neposredan povod za ovakav Hermanov istup bilo je Podolnjakovo negodovanje zbog toga što predsjednik Vijeća nije dozvolio raspravu oko Čehokove ostavke. Nakon što je pročitao sadržaj ostavke, Herman je odmah zaključio tu točku i cijelu sjednicu, što je izazvalo ogorčenje u redovima opozicije

Ivan Herman je, ipak, dao opravdanje za takvo postupanje. 'Vladu i Ministarstvo uprave izvijestio sam o Čehokovoj ostavci dan nakon što je stigla u Gradsku vijećnicu. Stigao je dopis ministra Mlakara u kojem stoji da nije potrebno sazivati predstavničko tijelo zbog gradonačelnikove ostavke, budući da smo vijećnike o tome obavijestili pismenim putem. Usprkos tome, sazvao sam ovu sjednicu samo zbog učestalih napada vijećnika Podolnjaka na mene i druge', rekao je Herman.

S takvim se obrazloženjem nije složio Robert Podolnjak, ističući da ministar može dati mišljenje, ali da je zakon tu za njega jasan. 'Žalosno je da umjesto argumentirane rasprave oko datuma ostavke i obavijesti Vlade doživljavam osobne uvrede. Pravni fakultet je institucija koja ima jedan od najstrožih postupaka zapošljavanja i na profesorsko mjesto ne može se doći preko veze. Napadaju me iz straha da ću se kandidirati za gradonačelnika, iako mi je u ovom trenutku bitna karijera na fakultetu', poručio je Podolnjak.