VIJEST ILI SPIN?

Čečenski predsjednik tvrdi da je najtraženiji terorist mrtav

17.01.2014 u 11:38

Bionic
Reading

Ramzan Kadirov, predsjednik ruske republike Čečenije, izjavio je u četvrtak da ima dokaze da Doku Umarov, dugogodišnji vođa sjevernokavkaskih islamista, više nije među živima

'I ranije sam govorio da je mrtav, a sada smo dobili snimku pregovora između 'emira' Dagestana i Kabardino Balkarije u kojima se govori o pogibiji Umarova', izjavio je Kadirov, ali nije predočio nikakve dokaze. Ruske vlasti dosad su nekoliko puta plasirale lažne informacije o likvidaciji najtraženijeg terorista u Rusiji, nakon kojih bi se ovaj ponovno obratio video porukom.

Vijest je objavio i utjecajni portal Kavkaskij uzel pozivajući se na video objavu koja se u četvrtak pojavila na youtubeu, a prema izvorima portala, mogla bi dolaziti iz redova samih pobunjenika. 

Nakon terorističkih bombaških napada u Volgogradu u prosincu, svjetski mediji raspisali su se o Umarovu kao glavnom osumnjičenom organizatoru. Umarov je prošlog ljeta pozvao sve islamiste u Rusiji da pokušaju spriječiti održavanje Zimskih OI u Sočiju.

Ruske tajne službe odbijaju potvrditi smrt Umarova. Neimenovani njihov dužnosnik u Moskvi izjavio je za Interfaks da službe 'ne posjeduju takvu informaciju'.