KEMIJSKO ORUŽJE

Carla del Ponte ne pristaje na američku verziju rata

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države od početka razbuktavanja građanskog rata u Siriji prijete da će se vojno umiješati na strani pobunjenika ako se pokaže i dokaže da režim Bašara al Asada koristi međunarodnim dogovorima zabranjeno kemijsko oružje

Dokaza za njegovo korištenje sve je više, ali izvori se spore o tome tko zapravo u Siriji koristi kemijske otrove – režim čije svrgnuće potiče SAD, a štiti ga Rusija, ili pak pobunjenici u čije se redove ubacio i značajan broj islamskih ekstremista iz cijelog svijeta?

Dosad su zabilježena najmanje četiri slučaja primjene raketa koje sadrže nervni otrov sarin. Broj pobijenih procjenjuje se na 100 do 150 ljudi. Slučajeve istražuje Carla del Ponte, bivša haška tužiteljica koja danas predvodi neovisnu UN-ovu istragu o ratu u Siriji.

U razgovoru za Euronews Del Ponte je priznala da nema jasan uvid u stanje na ratištu i da se za korištenje sarina sumnjiče obje strane. Traži da se komisiji omogući potpuna istraga prije donošenja paušalnih zaključaka.

Na sugestiju novinarke da 'dokazi ipak idu više na štetu režima', Del Ponte je odgovorila: 'Ne znam. treba pričekati dok istraga ne prikupi konačne dokaze.'

Del Ponte je u svibnju već uzbunila javnost izjavama da postoje značajni dokazi po kojima su kemijsko oružje koristili pobunjenici koje podržavaju (prema brojnim napisima i naoružavaju) zapadne i neke sunitske islamske države (aktualni režim u Siriji je šijitski). Upitana žali li danas zbog svojih izjava, Del Ponte je odgovorila:

'Ne, apsolutno ne, i potvrđujem što sam rekla. Da nemamo osnove sumnjati na pobunjenike, naravno da ne bih to rekla. Ali to što imamo nisu konačni dokazi. Istraga je u ranoj fazi pa pričekajmo da vidimo do čega će dovesti', poručila je Del Ponte koja nastoji od velikih sila, uključujući i Rusiju, ishoditi mogućnost da uopće uđe na teritorij Sirije i da njezina ekipa neometano radi svoj posao.