bivša haška tužiteljica na udaru

Carla del Ponte je pokazala naivnosti i političku kratkovidnost

09.08.2017 u 08:25

Bionic
Reading

Deutsche Welle (DW) se pozabavio slučajem bivše glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte koje je iznenada napustila UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji, tročlanu komisiju koja istražuje ratne zločine u toj zemlji od 2012 godine

Komentator DW-a Andreas Zumach smatra da je frustracija oko Sirije, koju je iskazala Del Ponte, razumljiva ali da njena ostavka nije. Prema njegovom mišljenju objašnjenje koje je ponudila Del Ponte napuštajući Istražno povjerenstvo UN-a o Siriji je ne samo manjkavo, nego i politički kratkovidno i zapanjujuće naivno.  

Autor navodi da Del Pontina ostavka može biti vjerodostojna s jedne strane jer su nastojanja njena Istražnog povjerenstva da se Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) prebaci odgovornost za istrage o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima tijekom rata u Siriji nalazili na nerazumijevanje u Vijeću sigurnosti UN-a. Međutim Vijeće sigurnosti je blokirano po pitanju Sirije jer stalne članice SAD, Francuska i Velika Britanija s jedne, a Rusija i Kina s druge strane zauzimaju potpuno suprotstavljena stajališta o tom konfliktu.

Zbog toga bi bilo nepravedno optužiti Istražno povjerenstvo o Siriji za nedjelotvornost zbog pat pozicije u Vijeću sigurnosti, posebno ako se uzmu u obzir ograničenja s kojima se susreću u radu.

Informacije koje je komisija prikupila u razgovorima sa svjedocima u Siriji i izvan nje tijekom godina od kada je oformljena bit će vrijedan materijal kad jednom suđenja započnu bez obzira hoće li se zločinima baviti ICC ili neko drugo tijelo i toga bi Del Ponte, smatra komentator DW-a, trebala biti svjesna kako bivša glavna tužiteljica UN-posebnih sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslavija i Ruandi.

Del Ponte je pokazala političku kratkovidnost kada se obrušila na Rusiju zbog potpore Asadovu režimu u Siriji iako je riječ opravdanoj kritici jer je propustila i jednom riječju spomenuti SAD i druge zapadne sile zbog njihove potpore islamističkim pobunjeničkim skupina u tom ratu kao i podršku terorističkim organizacija poput Islamske države i lokalne Al Kaide od strane nekih države iz te regije poput Saudijske Arabije.  

Ništa nije crno ni bijelo u konfliktu u Siriji, piše autor. Ne radi se o situaciji u kojoj imamo zlu vlast s jedne i dobru oporbu s druge strane. Prema vlastitom priznanju Del Ponte je bilo potrebno šest godina da dođe do toga zaključka.

Takvo zapanjujuće priznanje koje dolazi od odvjetnice koja je bila glavna tužiteljica na dva UN-ova posebna suda za ratne zločine i glavna državna tužiteljica kod kuće u Švicarskoj te je provela godine na drugim raznim najvišim svjetskim pravosudnim pozicijama upućuje na naivnost i nesvjesnost.

Srećom, vjeruje Zumach, UN će brzo pronaći kvalificiranog nasljednika za Istražno povjerenstvo o Siriji, i to nekoga s više snage i manje političke kratkovidnosti i naivnosti.