SIRIJA

UN: Istražno povjerenstvo mora dalje i bez Carle Del Ponte

07.08.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je ocijenio u ponedjeljak da UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji mora nastaviti s radom bez obzira na ostavku stručnjakinje za ratne zločine Carle Del Ponte

Bivša tužiteljica je najavila u nedjelju da odlazi jer je 'frustrirana zato što povjerenstvo ne radi apsolutno ništa'. Švicarka Del Ponte (70) je optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu u Siriji.

UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji je do sada predalo desetak izvješća o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima počinjenim u Siriji od početka sukoba prije šest godina.

Guterres žali zbog odlaska bivše tužiteljice, rekao je na konferenciji za novinare njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

On joj je zahvalio na 'pomoći i doprinosu u važnom radu povjerenstva', dodao je i spomenuo neumornu borbu tijekom njezine karijere kako bi ratne zločince dovela na sud. Glavni tajnik je ponovio važnost provođenja pravde za zločine protiv civila tijekom rata u Siriji i podržava nastavak rada povjerenstva, precizirao je glasnogovornik.

Del Ponte je radila u tom UN-ovom povjerenstvu od rujna 2012, a bila je i tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i za Ruandu (ICTR).

Vijeće za ljudska prava je 2011. osnovalo neovisno UN-ovo istražno povjerenstvo, nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. 

Povjerenstvo kojim predsjeda Brazilac Paulo Pinheiro je predalo nekoliko izvješća, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju. Povjerenstvo je više puta tražilo od Vijeća sigurnosti da pokrene na Međunarodnom kaznenom sudu istrage o ratnim zločinima u Siriji. Jedan takav pokušaj Vijeća sigurnosti tijekom 2014. je potkopalo protivljenje Kine i Rusije