press stožera

Stožer o puštanju cijepljenih preko granice, Milanovićevim izjavama o čečenskoj mafiji, cijepljenju preko reda: 'Red se može stvoriti kad se kupuju sir i vrhnje, ali...'

19.02.2021 u 11:16

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je osam osoba. Ti podaci izneseni su na press konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je podatke o brojevima zaraženih. 'U ovome tjednu imali smo 1597 novooboljelih, a u prošlom tjednu bilo ih je 1678. To je za pet posto manje nego prošli tjedan. Ovo je prvi put da je dnevna brojka novooboljelih nešto veća nego prije tjedan dana. Incidencija nam je 111,4, a po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na trećem mjestu, manju imaju samo Finska i Danska. Udio pozitivnih testova je 5,5 i nalazimo se na sredini ljestvice', kazao je Capak.

Prvo pitanje ticalo se britanskog soja i koliko je potvrđenih slučajeva. 'Za sada imamo 11 potvrđenih slučajeva. HZJZ je uveo tzv. screening test na nove varijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji. To nije potvrda, to je sumnja. Poslali smo ih u kliniku za infektivne bolesti', kazao je Capak.

Što se tiče osobe kod koje je utvrđena mutacija brazilskog soja, kazao je da je ta osoba bila testirana u HZJZ-u. 'To ne bih nazvao brazilskim sojem, možda će se nazvati hrvatskim sojem jer on ima jednu mutaciju koju mogu imati i druge varijante', rekao je Capak.

Na pitanje što je s prelaskom granice onih koji su se cijepili, Capak je kazao: 'Konzultirali smo se s Bruxellesom o puštanju preko granice bez testa onih koji su cijepljeni, ali dobili smo odgovor da bi to bila diskriminacija jer imamo male količine cjepiva. Za sada se o tome ne razgovara. Postoji formirano to kako bi trebao izgledati certifikat o cijepljenju pa vjerujem da će uskoro biti šira rasprava o tome da oni koji su cijepljeni mogu prijeći granicu.'

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

'Idući tjedan nam dolazi 23.400 cjepiva Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece stiže 52.658 doza. Do kraja ožujka trebalo bi biti 700 tisuća doza. Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti, znamo da tu spada 1,2 do 1,3 milijuna ljudi. Ne znamo koliko se od njih želi cijepiti', rekao je Capak o cijepljenju.

Jesu li novinari rizična skupina, bilo je pitanje. 'Ne spadaju u najviše rizične, ali spadaju u skupinu prioritetnih radnika poput stjuardesa. Ima čitav niz takvih zanimanja koja će biti prioritetna. Imamo zahtjev HND-a da se razmotri rizik i da se novinare stavi među prioritete nakon druge faze', rekao je Capak.

Beroš se osvrnuo na mogućnost uvoza ruskog cjepiva. 'Sve ovisi o dinamici stizanja dogovorenog cjepiva, ali kao odgovorna vlada moramo razmišljati o mogućnosti da to ne bude tako. Za rusko cjepivo, ako ono nije odobreno od EMA-e, HALMED može interventno uvesti takvo cjepivo. Tu mogućnost razmatramo i obratili smo se ruskim vlastima da nam dostave dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve što je moguće za naše građane', rekao je Beroš.

Davor Božinović iznio je podatke o krivotvorenim PCR testovima, odnosno pokušaju prelaska granice s krivotvorenim testovima, kazavši da ih je dosad otkriveno 372.

Božinović je govorio i covid-putovnicama. 'Radi se o osjetljivoj materiji jer se i u Europi smatra da ne bi trebalo doći do bilo kakve diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. S jedne strane još uvijek je prerano istrčavati toliko, no postoje određeni kontakti s trećim državama koje jesu emitivna tržišta za hrvatski turizam. Ti razgovori će se intenzivirati', rekao je Božinović.

'Prate se svi bolesnici koji su imali teži oblik bolesti. Prije nekoliko dana u Ministarstvu zdravstva održan je sastanak tima koji će kreirati proces praćenja bolesnika koji su imali Covid. Pratimo bolesnike, nemamo podataka, još analiziramo', rekla je Alemka Markotić na pitanje o praćenju prvih slučajeva oboljelih prije godinu dana.

'Mislim da ćemo se još dosta godina boriti s posljedicama Covida', rekla je Markotić.

Članovi Stožera komentirali su i izjavu predsjednika Zorana Milanovića da bi ako treba naručio cjepivo i od čečenske mafije.

'Teško je to komentirati. Postoji procedura o kojoj je puno puta sve rečeno. Kad se pojave određeni problemi, gledaju se i druge mogućnosti. Razgovarat ćemo i razgovaramo s onima koji proizvode cjepivo', rekao je Božinović.

'Mislim da je njegova izjava bila figurativna. Zadatak Vlade je da legalno nabavi cjepivo. I WHO je upozorio da se s nestašicom cjepiva pojavljuju ljudi koji nude lažno cjepivo', rekao je Beroš.

Na pitanje kako predviđa da će se razviti situacija s epidemijom, s obzirom na cijepljenje, Capak je kazao: 'Jako je teško procijeniti kad ćemo cijepiti veći dio populacije. Imamo i osobe koje su preboljele Covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih, neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Došle su i neke nove spoznaje o AstraZeneci, da to cjepivo možda štiti i od transmisije. Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete morati nositi masku', rekao je Capak.

Beroš je govorio o cijepljenju preko reda. 'Jučer sam dobio izvješće da je došlo 92 posto zatraženih izvješća. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća. Prikupljamo te podatke. Kad bih i želio kao ministar, ne bih mogao loviti pojedine slučajeve. Za to postoji procedura. Osnovano je povjerenstvo koje će evaluirati podatke', rekao je Beroš.

'Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se moraju nastaviti provoditi sve epidemiološke mjere, od osnovnih poput nošenja maske do onih koje su napravljene za pojedine djelatnosti. Ne bi se trebalo kockati rezultatima koje imamo', kazao je Božinović o eventualnom popuštanju mjera, dodavši da nema tu što novo reći.

Kazao je da treba vidjeti je li današnji nešto viši broj novozaraženih nego prošlog petka samo oscilacija. 'Bilježimo mali, ali ipak rast i ne bismo davali ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi za tjedan, dva. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme. Kad vidite pad, mi se nadamo da će se to nastaviti. Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca', rekao je Božinović.

'Red se može napraviti kada se kupuje sir i vrhnje, ali takvog reda nema kod cijepljenja. Napravili smo prioritetne skupine. Taj plan je nastojao kad se nije znalo ni količine cjepiva ni rok trajanja nakon otvaranja bočice. Mnoge stvari se nije moglo predvidjeti. Ministarstvo zdravstva nadgleda cijepljenje i ako se uoči neka nepravilnost, onda se reagira. Ovakvo masovno cijepljenje organizira se prvi put i mnogi su elementi koje nije bilo moguće predvidjeti', komentirao je Beroš izjavu Milanovića o cijepljenju preko reda.