STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

[FOTO] Na još jednoj maratonskoj konferenciji za medije zaiskrilo oko antigenskih testova, Božinović govorio o popuštanju mjera i napetostima s Rijekom i Istrom

17.02.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima, u protekla 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 18 osoba. Ti podaci izneseni su i na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite

Bernard Kaić iz HZJZ-a iznio je podatke o incidenciji. 'Još uvijek je u blagom padu novootkrivenih pozitivnih osoba. 14-dnevna incidencija je 119 na 100 tisuća stanovnika. Gledano na zemlje EU, Hrvatska je sa stopom incidencije na dobrom mejstu, samo Finska i Danska imaju nižu incidenciju. No nije pravilno uspoređivati samo na temelju tog jednog pokazatelja. Jako je važno znati i koliko se testira po stanovniku i koliki je udio pozitivnih. Ako se gleda koliko se testira Hrvatska je na niskoj razini, samo tri zemlje imaju manji broj testitranja. a ako se gleda udio pozitivnih, Hrvatska je negdje na sredini', kazao je Kaić.

Rekao je da to napominje jer se govori da je situacija u Hrvatskoj jako dobra pa zašto se ne bi popustile mjere. 'No ako se gleda broj testiranja i postotak pozitivnih, Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju epidemiološku situaciju od Hrvatske', rekao je Kaić.

Beroša su novinari pitali o ruskom cjepivu. 'Struka će nam reći da li je moguće nekim drugim putem, tipa kroz interventni uvoz dobiti to cjepivo. Kada naša regulatorna agencija procjeni da su uvjeti ispunjeni, može i mimo EMA-e dati odobrenje.Optimalno bi bilo da EMA izda priopćenje.', rekao je Beroš.

Dodao je da kod EMA-e još tri proizvođača čekaju odobrenje.

Na pitanje koliko doza ruskog cjepiva možemo očekivati, Kaić je kazao da to ovisi i o tome što će ispuniti ovi proizvođači s kojima imamo već potpisan ugovor.

  • +19
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Božinović je govorio o popuštanju mjera. 'Tek smo drugi, treći dan nakon popuštanja mjera. Trebamo sada vidjeti hoće li to i kako utjecati imati na dnevnu epidemiološku sliku i na trendove. Nadamo se da ćemo uspjeti održavati pad broja novozaraženih. A to nam onda omogućuje da razmišljamo o dodatnom popuštanju', rekao je Božinović.

Osvrnuo se na Istarski stožer, podsjetivši da nijedan stožer ne može samostalno odlučivati o popuštanju mjera. 'Mi svakodnevno dajemo poruke i opreza i optimizma, ne možemo znati 17. 2 kakva će nam biti epidemiološka situacija 28.2. Tko misli da to zna riješio je sve dvojbe oko epidemije. Mi ćemo pred 28. odnosno 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li i što dalje popuštati', dodao je.

Kazao je da sve što je do sada bilo u medijima spekulacija. 'Neke od njih će 1.3. biti točne, a neke netočne', rekao je Božinović.

Beroš je govorio i o nepravilnostima pri cijepljenju. 'Zatražio sam od svih zdravstvenih ustanova izvješća i polako ta izvješća pristižu. Formirao sam i povjerenstvo', ponovio je Beroš. Rok za dostavu tih izvješća je tjedan dana, dodao je.

Božinović je govorio i prelascima granica s lažnim testovima, kazavši da zna da ima toga, ali da nema puno.

Stiglo je i pitanje zašto Nacionalni stožer ne objavljuje li podatke o antigenskim testovima. 'Nemam taj podatak, taj podatak prikuplja HZZO. Zašto stožer ne prikazuje podatke, to ne znam. Moje je osobno razumijevanje da jedan sustav koji postoji mjesecima, ako se žele nastaviti trendovi bolje je da se ne mijenja', pokušao je pojasniti Kaić.

'PCR test je zlatni standard i uz pomoću njega jedino možete reći sigurno da je netko pozitivan. Antigenski testovi, ima ih različitih i znalo je biti lažno pozitivnih', rekla je Alemka Markotić.

Na ponovljeno pitanje zašto se antigenski testovi negdje ne zabilježe, Markotić je pojasnila da su zauzeli stav da su za praćenje epidemije odlučili uzeti zlatni standard. 'Što uključuje dijagnostiku? To su podaci o bolesniku, rezultat testa, simptomi koje ima, podaci koje ima, kronične bolesti koje ima a koje bi mogle utjecati na stanje testa. Broj testiranja ne ovisi samo o tome...možemo i više testirati, ali ako nemamo indikacija poslati nekoga na testiranje. Testirati samo da bi pokazali velike brojeve, za to nema potrebe. Kad nekome uradite antigenski test, uvijek morate uzeti sve podatke i procijeniti o čemu se radi. To je medicina, morate puno ići u školu da biste shvatili kako to funkcionira', kazala je Markotić.

'Bitno je da smo treći najbolji po incidenciji, a ne treći najgori po testiranju. Mi imamo najmanje testiranja i po tome smo treći, ali to ne znači da smo treći najgori', rekao je Božinović.

'Po broju stanovnika imamo manje testova od prosjeka EU. To ne znači da smo ne treći nego četvrti najgori, nego četvrti po broju testiranja. Mi ne znamo koga oni testiraju u brojevima prijavljenih testiranja, čak ni za naše ne možemo reći udio ljudi među testiranima. Najkorisniji pokazatelj je stopa pozitivnosti, po njoj smo na sredini', dodao je Kaić.

Božinović je na pitanje rekao da na Stepinčevo i na pogrebu Miroslava Tuđmana nije utvrđeno kršenje mjera.

Božinović je ponovno govorio o najavama Istarskog stožera. 'Nekoliko puta sam utemeljeno govorio da sam upućivao blage poruke na tu temu. Spominjao sam i da je to odgovor koji je diplomatski, a ispao je naslov da je to oštar sukob. Nije problem lokalna incijativa, dapače. Ali kad se najavljuju neke nove mjere onda ih prije svega treba iskomunicirati unutar jednog stožera, s drugim stožerima. Ne možete o nekim strateškim pitanjima, primjerice o uporabi određenog cjepiva odlučivati na lokalnoj razini a da se ne konzultira Nacionalni stožer', rekao je Božinović.

Kaić je govorio o ruskom cjepivu. 'Čuo sam da su u stručnom časopisu objavljeni rezultati treće faze i da su jako dobri', rekao je Kaić.