PRESICA STOŽERA

Capak o testiranju djece na Covid i rizičnim skupinama: Liječnici će odlučivati u svakom pojedinom slučaju

02.09.2020 u 10:08

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.566. Među njima je 258 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Četiri osobe su preminule

Jedna osoba preminula je u KB Dubrava (M, 1932. godište), a tri osobe preminule su u KBC Split (Ž, 1937. godište; M, 1948. godište; M, 1969. godište). Novoopreminuli su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja.

Do danas ukupno je zabilježeno 10.725 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 191 preminula, a 7.968 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8.881 osoba. Do danas je ukupno testirano 175.346 osoba, od toga 4.122 u posljednja 24 sata.

Nema novih žarišta, kazao je Krunoslav Capak na presici Stožera civilne zaštite, dodajući da je puno današnjih novozaraženih osoba iz bazena kontakata prethodno zaraženih i stavljenih u samoizolaciju.

Na pitanje hoće li se na Covid-19 testirati i vrtićka djeca s temperaturom, Capak je rekao da će se testirati kad to odluči liječnik, koji daje procjenu zdravstvenog stanja djeteta te odlučuje i hoće li dijete školske dobi pohađati nastavu. Liječnici odlučuju i koja stanja su osobito rizična u slučaju Covida-19, s obzirom na svako pojedino dijete. Tko su točno vulnerabilne skupine ne može se propisati na centralnoj razini, dodao je.

'Ako će biti teško razlučiti o čemu se radi, onda je dobro napraviti testiranje. U svim situacijama kada se neće klinički moći razlučiti napravit će se test', kazao je Capak.

  • +12
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Sigurno ima stigmatizacije oboljelih, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', dodajući da ima puno posla za psihologe vezano uz Covid-19.

'Kad imamo povećane brojeve, svi se uozbilje. Kad se smanje, počinju priče da taj virus uopće ne postoji. Neke druge struke mogle bi dati značajan doprinos u ovoj situaciji', napomenula je Markotić.

Pad broja oboljelih krajem rujna?

Capak je tijekom presice izjavio da predikcije pokazuju kako će u Hrvatskoj broj novozaraženih značajno pasti krajem rujna ili početkom listopada. Objasnio je da postoje matematički modeli koji unosom podataka novoboljelih i drugih parametara, poput mobilnosti populacije i dr. ukazuju upravo na skori pad broja novooboljelih.

'To su matematički modeli koji se uvijek mogu promijeniti nekakvim novim događajem. Ali kako sada stvari stoje, model pokazuje značajan pad krajem rujna ili početkom listopada', rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na pitanje tko je biti odgovoran i kome se mogu žaliti vlasnici objekata poput teretana koje su zatvorene pogrešnim odlukama lokalnih stožera.

'Čujte, ja nisam te struke. Grešaka je bilo i bit će ih, jer ovo je potpuno nova situacija za sve struke i za cijeli svijet. Nemam precizan odgovor', kazao je Božinović.

Komentirajući rukovanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegovog slovenskog kolege Janeza Janše, Krunoslav Capak rekao je da se rukovanje smatra bliskim kontaktom, pa da su Janša ili Plenković pozitivni na koronavirus, ovaj drugi bi morao u samoizolaciju.