odluka je bila dobra

Cameron u Kijevu brani organiziranje referenduma o Brexitu

29.03.2017 u 20:14

Bionic
Reading

Bivši britanski premijer David Cameron stao je u Kijevu u obranu svoje odluke o organiziranju referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije za koji je postupak počeo u srijedu

‘Mislim da je odluka o organiziranju referenduma bila dobra, jer je to pitanje godinama trovalo britanski politički život’, rekao je u govoru u Kijevu, gdje je boravio u posjetu.

‘Organizirali smo referendum i, naravno, rezultat nije bio onakav kakav sam očekivao, ali je bio presudan’, dodao je Cameron. Pozivajući aktualnu britansku vladu da ‘nastavi s Brexitom’, rekao je da Velika Britanija ipak ‘neće odustati od europskih vrijednosti’.

Bivši premijer je ocijenio da se referendumska odluka o izlasku zemlje iz EU-a tumači činjenicom da je Velika Britanija ‘uvijek bila suzdržana i nesigurna članica EU-a’. Zemlja je bila u bloku ‘radi trgovine’, ‘više iz praktičnih nego iz osjećajnih razloga’, istaknuo je.

Cameron, pristaša ostanka u EU-u, podnio je ostavku dan nakon referenduma koji se održao 23. lipnja 2016. i koji i dalje dijeli zemlju. Vlada Therese May koja ga je zamijenila, pokrenula je u srijedu postupak razdruživanja s EU-om koji je oslabljen Brexitom.