na floridi

Cameron se susreo s Trumpom, razgovarali o NATO-u i okončanju ubijanja u Ukrajini

09.04.2024 u 20:22

Bionic
Reading

Donald Trump i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron večerali su u ponedjeljak na imanju republikanskog predsjedničkog kandidata na Floridi i razgovarali o "potrebi da zemlje NATO-a ispune svoju obvezu izdvajanja za obranu", priopćila je Trumpova kampanja u utorak.

Tim sastankom je započeo Cameronov posjet SAD-u. Sastat će se i s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu i izvršiti pritisak na zastupnike u Kongresu da usvoje paket pomoći Ukrajini.

Trump i Cameron razgovarali su na večeri na Trumpovom imanju Mar-a-Lago o "nadolazećim izborima u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, političkim pitanjima povezanima s brexitom, potrebi da članice NATO-a ispune obvezu potrošnje za obranu i okončanju ubijanja u Ukrajini", priopćila je Trumpova kampanja.

Trump je često kritizirao mnoge od ukupno 32 članice u NATO-u zato što ne izdvajaju najmanje dva posto BDP-a na obranu. To je izazvalo zabrinutost u Europi o budućnosti transatlantskog vojnog saveza ako Trump pobijedi aktualnog predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom.

Trump je u veljači navukao na sebe žestoke kritike zapadnih dužnosnika jer je sugerirao da SAD neće štititi zemlje koje ne uspiju ispuniti ciljeve NATO-a po pitanju potrošnje na obranu i da će čak potaknuti Rusiju da ih napadne.

Europski lideri obraćaju se američkim zastupnicima, poduzetnicima i think tankovima kako bi utjecali na Trumpovu kampanju vezano uz izdvajanja za obranu, ulogu Europe u odnosima SAD-a i Kine, kao i za pomoć Ukrajini.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da je sastanak Camerona i Trumpa dio "rutinskog međunarodnog angažmana" i opisao da je "standardna praksa ministara da se sastaju s oporbenim kandidatima".

Cameron je ranije rekao da će se u Washingtonu susresti s predsjednikom Zastupničkog doma, republikancem Mikeom Johnsonom i pozvati ga da Zastupnički dom usvoji paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara koji se odgađa mjesecima.