podržava umjetnu oplodnju

Trump: O pravu na pobačaj trebale bi odlučivati savezne države

08.04.2024 u 14:35

Bionic
Reading

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u ponedjeljak je rekao da bi američke savezne države trebale same odlučivati o zabrani pobačaja

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth bivši američki predsjednik rekao je kako podržava pobačaj u slučaju silovanja, incesta i zaštite života majke. Ponovio je i kako podržava dostupnost umjetne oplodnje.

U obraćanju nije rekao da bi tražio zabranu pobačaja na državnoj razini ako se vrati u Bijelu kuću.

Trump smatra kako je zaslužan za odluku Vrhovnog suda iz 2022. kojom je ukinuto pravo na pobačaj na federalnoj razini, aludirajući time na njegova imenovanja konzervativnih sudaca u to tijelo.

„Moj stav je da danas s pravnog gledišta imamo pobačaj svugdje gdje je bio željen. Države će odlučivati glasanjem ili u skupštinama ili možda oboje”, rekao je republikanac.

„I što odluče mora biti zakon države. U ovom slučaju, zakon savezne države”.

Trump nije govorio o tjednu trudnoće do kojeg bi podržao abortus. Od početka kampanje za predsjedničke izbore u studenom on se klonio tog pitanja važnog za američke birače.

Iako ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava restrikcije pobačaja nakon prvog tromjesečja, istraživanja pokazuju i da velika većina želi da odluku donose pacijent i liječnik, a ne vlasti, piše agencija Reuters.