ISTANBULSKA KONVENCIJA

Markić oplela po Plenkoviću: On misli da građani ne znaju čitati

21.03.2018 u 19:46

Bionic
Reading

Željka Markić, predsjednica udruge 'U ime obitelji' odlučila je odgovoriti na izjavu premijera Andreja Plenkovića i najavu da će se na Vladi izglasati ratificiranje Istanbulske konvencije, a potom proslijediti u Sabor

Markić smatra da izjava kojom premijer Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada 'smatra da odredbe konvencije znače ili ne znače' nema nikakvu pravu težinu.

Sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene. Premijerovo tumačenje da u konvenciji nema rodne ideologije ima istu težinu kao da je u interpretativnu izjavu napisao da smatra da će Istanbulska konvencija povećati mirovine, osigurati neradnu nedjelju, zaustaviti odlazak ljudi iz RH i pomoći mu da bude vjerodostojan.

Država koja ratificira konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, a smatraju se 'rezervama općeg karaktera'. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije', navela je Markić.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Smatra da je interpretativna izjava još je jednom potvrdila podcjenjivački odnos HDZ-ovog premijera prema hrvatskim građanima - da niti znaju čitati, niti razumiju što su pročitali