SVE ZA SURADNJU S HAAGOM

Čak 200 osumnjičenih zbog topničkih dnevnika

16.10.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Da bi zadovoljili Haški sud i Serga Bremmertza koji topničkim dnevnicima uvjetuje napredak hrvatskih pregovora prema EU, podignuto je šest kaznenih prijava zbog uništavanja ratne dokumentacije i arhivske građe, a jedna je prijava nedavno i okončana prvostupanjskom presudom, kojom je Jurica Šare, nekadašnji zapovjednik voda u Sedmoj gardijskoj brigadi uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora

No tu nije kraj. Administrativnom istragom obuhvaćeno je čak 200 ljudi, tako da nekoliko novih prijava u Splitu protiv hrvatskih časnika može biti samo početak. Jer nitko ne zna kada će Brammertz biti zadovoljan.

Hrvatska želi pokazati kako je spremna predati sve dokumente koji se nalaze u njezinim ratnim arhivama, a za one topničke zapisnike koji nedostaju, da je spremna procesuirati i kazniti one koji su za to odgovorni.

No problem Hrvatske ionako nije u Brammertzu, nego u Bruxellesu koji je Brammertzu odlučio udijeliti moć vrhovnog arbitra hrvatske suradnje s Haagom, premda to ne proizlazi iz Brammertzovih haških ovlasti.

Kad već ne mogu udovoljiti Brammertzu, zato se u Zagrebu nadaju kako će sve što je Hrvatska poduzela biti dovoljno sudskom vijeću, koje je u predmetu Gotovina izdalo jasan nalog Hrvatskoj da ili pronađe tražene dokumente, ili utvrdi tijek kolanja dokumenata. Dakle, hrvatske vlasti ne moraju pronaći svaki traženi topnički dokument, ali mu moraju ući u trag.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović proteklih nekoliko dana u posjetu Londonu pokušao je Britance uvjeriti da Hrvatska poduzima sve moguće korake kako bi našla famozne dnevnike. Upravo je Velika Britanija glavna smetnja otvaranju pregovaračkog poglavlja Pravosuđe, zbog topničkih dnevnika, piše Novi list.

Hrvatska je do prije nekoliko mjeseci uporno tvrdila da nikakvih topničkih dnevnika nema u njezinim arhivama, da bi onda na proljeće ove godine hrvatski ministar pravosuđa ipak neočekivano 'priznao' postojanje 23 topnička dokumenta, iako oni više nisu bili u posjedu hrvatskih vlasti.