TAJNA VLADINA STUDIJA

Čak 12 od 19 britanskih nuklearki ugroženo poplavama!

09.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Prema pisanju The Guardiana koji raspolaže neobjavljenom vladinom analizom, čak 12 od 19 nuklearnih britanskih postrojenja ugroženo je zbog obalne erozije i mogućnosti poplave. Riskantnima su tako proglašene lokacije za osam novih postrojenja, poput Sizwella u Suffolku te Hartlepool u okrugu Durham te brojna druga odlagališta radioaktivnog otpada, kao i postrojenja koja više nisu operabilna

Predviđa se da bi 2080. godine niz lokacija na kojima je sad proglašena niska opasnost od poplave i erozije moglo prijeći u visokorizičnu kategoriju. U javnoj objavi istraživanja u siječnju, mjesta koja bi mogla postati visokorizična zbog klimatskih promjena tek su označena brojkama te konkretne lokacije nisu bile spomenute.

Zbog zakona o pravu na informiranju, u javnost su sad po prvi put izašle realne procjene iz kojih je očito da mnoga zastarjela postrojenja, koja su sagrađena 50-ih i 60-ih godina, neće u dogledno vrijeme biti zatvorena. Stručnjaci su izrazili bojazan i za odlagališta radioaktivnog otpada u kojima bi zbog poplave moglo doći do curenja.

Profesor David Crichton s University Collegea u Londonu tvrdi: 'Podizanje razine mora, posebice na jugoistoku Engleske, znači da će mnogi pogoni završiti ispod razine mora što znači da će njihovo uklanjanje biti skupo i teško, bez da spominjemo poteškoće oko podizanja nuklearnog otpada na viši teren.'

Vladino regulativno tijelo je nakon incidenta u Fukushimi potvrdilo 'osnovnu sigurnost' nuklearnih pogona u Britaniji te je najavilo novu seriju regulacija u slučaju zaštite od poplave. Također, napomenulo se da će se u izgradnji novih pogona uzeti u obzir i faktor klimatskih promjena.

No Greenpeace je optužio vladu da ne otkriva pravu jačinu rizika od poplave i erozija te izrazio sumnju u još neizrečenih potencijalnih opasnosti na što im se tek odgovorilo kako su u nuklearnoj industriji već sada jako svjesni svih rizika te da se, naravno, poduzimaju svi potrebni koraci.