jake kiše

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Guangdongu

22.04.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Spasioci u poplavljenoj kineskoj pokrajini Guangdong hitno čamcima evakuiraju stanovnike, noseći neke starije ljude na leđima iz njihovih domova i koristeći helikoptere kako bi spasili seljane zarobljene na klizištima

Smještena u gusto naseljenoj delti Biserne rijeke, pokrajinu često pogađaju ljetne poplave i tijekom godina je razvila snažnu obranu protiv razarajućih učinaka prirodnih nepogoda.

Ali od četvrtka Guangdong je pogođen neobično jakim, dugotrajnim i široko rasprostranjenim kišama, sa snažnim olujama koje su stigle ranije nego što je uobičajeno za početak sezone poplava.

Znanstvenici kažu da su vremenski događaji u Kini postali intenzivniji i nepredvidljiviji zbog globalnog zatopljenja, s rekordnim oborinama i sušama koje pogađaju drugo najveće svjetsko gospodarstvo, često istovremeno.

Rekordi oborina za travanj već su oboreni u mnogim dijelovima Guangdonga, pri čemu su gradovi Shaoguan, Qingyuan, Zhaoqing i Jiangmen na zapadu i sjeveru pokrajinskog glavnog grada Guangzhoua napola potopljeni.

U nedjelju su domaći letovi nakratko otkazani, a međunarodni odgođeni. Neki strani prijevoznici koji su letjeli prema drugim kineskim odredištima čak su išli velikim zaobilaznim putevima kako bi izbjegli to područje.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima u Guangdongu, no jedanaest ljudi u pokrajini se smatra nestalima, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.