varaždinska županija

Čačić: Vrhovni sud odbio prijedlog Ministarstva znanosti

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 11:07
  • Objavljeno 30.06.2020 u 11:07
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vrhovni sud RH odbio je prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja za dopuštenje revizije presude o isplati duga države Varaždinskoj županiji za sufinanciranje izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva, objavio je u utorak župan Radimir Čačić

Naime, 2016. godine država je prestala isplaćivati svoj udio u sufinanciranju najamnine za škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, zbog čega je tadašnji župan Predrag Štromar podnio prvu tužbu protiv države, a kako dug nije vraćen, i sadašnji župan Čačić nastavio je s tužbama.

Nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu o isplati dugovanja donijeta je u travnju 2019. godine, a u prosincu je stigla i pravomoćna.

U veljači 2020. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnijelo je prijedlog za dopuštenje revizije presude, no odbačen je od strane Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

'Sad su presude konačne i o tome nema nikakve dvojbe', rekao je Čačić na konferenciji za medije. Odgovornost za dodatnih 5,2 milijuna, koliko je, kaže, do sada već zateznih kamata, pada na ministricu Divjak i odgovorne osobe. Dodao je kako ga veseli što svaka takva odluka otvara prostor za nove projekte.

'Zahvaljujem ministrici Divjak i potpredsjedniku Vlade Štromaru na neodgovornosti, nestručnosti, neozbiljnosti, a ovdje je najvažnija zloća. Ta razina zločestoće, da se trude oteti novac vlastitim građanima, to dosad nije viđeno', poručio je varaždinski župan.

Po prvoj je presudi Varaždinskoj županiji isplaćeno 18,6 milijuna kuna duga, a u tijeku su još tri tužbe. Ukupni je iznos veći od 30 milijuna kuna, od čega su kamate nešto više od pet milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!