Fond solidarnosti za obrtnike

Varaždinska županija daje novčanu pomoć obrtnicima

28.04.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je u utorak da ta županija počinje isplaćivati izravnu pomoć iz Fonda solidarnosti za obrtnike čija je egzistencija ugrožena jer su morali zatvoriti obrte

Čačić je objasnio da je novac u Fondu osiguran iz plaća 150 zaposlenih u županiji te od 50-ak zaposlenih iz tvrtaka vezanih uz županiju budući da su se odrekli 20 posto svojih primanja.

Obrtnici su poslali 628 zahtjeva, 283 su odobrena, a 60-ak je još u obradi. Riječ je o iznosu od 3000 kuna za male obrtnike do deset zaposlenih te 5000 kuna za one veće. Isti poziv otvorit će se i za obrtnike s područja grada Varaždina, njih odo (do ili oko?) 110.

Pročelnik za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović najavio je da ovih dana i poziv za kreditne linije do najviše 50.000 kuna.

'To je interesantno jer je to jedina linija u ovom trenutku koja postoji za kratkoročna obrtna sredstva, tzv. OBS, jer su ljudi ostali bez likvidnih sredstava i moramo im pomoći da ponovno pokrenu proizvodnju, svoje obrte i svoja mala gospodarstva', rekao je Jakopović.

Dodao je kako se radi i na dodatnoj liniji za veće kredite koji će se ostvariti uz pomoć države, to jest HABOR-a i HAMAG-a te uz jamstvo županije. Također, najavljen je javni poziv za dodjelu nepovratnog novca turističkome privatnom sektoru.

Župan Čačić je rekao kako su najkvalitetniji segment ponude 'kuće za odmor s pričom'.

'Interes je veliki, prema informacijama nekih vlasnika takvih kuća, njihovi su kapaciteti potpuno popunjeni. Oni imaju pojačan interes i naših, a naročito stranih gostiju. Jer ako je išta u skladu s 'novim normalnim' u ovoj situaciji nakon krize, to je samostalan objekt, bez pretjeranih socijalnih kontakata, u prirodi, na fantastičnom prostoru, zraku', ocijenio je Čačić.