kinezi nadiru

BYD pretekao Teslu po prodaji u posljednjem kvartalu 2023. godine

02.01.2024 u 20:13

Bionic
Reading

Kineska tvrtka BYD prodala je više električnih vozila od Tesle Elona Muska u posljednja tri mjeseca 2023. godine. BYD je objavio da je prodao rekordnih 526.000 vozila na baterije u posljednjem kvartalu prošle godine

Tesla je u utorak priopćila da je isporučila rekordnih 484.500 električnih vozila u posljednja tri mjeseca 2023. i 1,8 milijuna za cijelu godinu. Kada se podvuče crta Tesla je ipak pobjednik jer je BYD prodao 1,6 milijuna automobila na struju, javlja BBC.

Učinak na kraju godine bio je bolji nego što su analitičari očekivali, jer je prodaja porasla 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. i ubrzala tempo u odnosu na početak 2023. Analitičar Dan Ives iz Wedbush Securitiesa opisao je kvartal kao "čistu pobjedu" za Teslu.

Prošlog siječnja Musk je rekao da bi se tijekom 2023. moglo prodati dva milijuna komada njegovih vozila. Tvrtka je više puta smanjivala cijene kako bi pridobila kupce.

Za cijelu godinu, BYD sa sjedištem u Shenzenu, prodao je više od 3 milijuna takozvanih vozila s novom energijom (NEV), što uključuje vozila samo na baterije i hibride. Gotovo 1,6 milijuna od ukupne prodaje bila su vozila s baterijama, priopćila je tvrtka.

Analitičari kažu da BYD svoj rast duguje svojoj izvornoj djelatnosti – baterijama. One su među najskupljim dijelovima EV-a i njihova izrada u kući štedi BYD-u veliki novac. Istovremeno BYD-ovi konkurenati oslanjaju se na vanjske proizvođače baterija. BYD-ovo poslovanje s baterijama pomoglo mu je da mu pruži fleksibilnost i da naglo smanji cijene krajem 2023., podižući prodaju, koja je samo u prosincu skočila za 70 posto.

BYD Seal Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT