prijeti se i odlaskom

Burno u SDP-u zbog izbornih lista: 'Grbin ponavlja Bernardićevu grešku'

26.03.2024 u 13:59

Bionic
Reading

Konačne izborne liste, kojima se SDP s partnerima namjerava natjecati na predstojećim parlamentarnim izborima, kako je i najavljeno, izazvale su poprilično nezadovoljstvo u toj stranci. Do granice da neki njeni istaknuti članovi neslužbeno čak najavljuju istupanje iz članstva

U iduća tri tjedna ništa dramatično neće se dogoditi kako se ne bi stvorio dojam da se sabotira izborni rezultat, no već nakon toga sasvim slijedi vrlo otvorena rasprava - pogotovo ako sam rezultat bude lošiji od očekivanog. Na Iblerovom trgu s posebnom pažnjom slušao se istup europarlamentarca Tonina Picule, a on je u razgovoru za N1 bio poprilično otvoren:

'U slučaju koalicije Rijeke pravde sigurno će se otvoriti i unutarstranački procesi. Opcija koja želi zadržati vlast nije bez kontroverzi, nije bez kontroverzi struktura koalicije koja je dovela do formiranja koalicije Rijeke pravde', rekao je Picula te je gotovo eksplicitno rekao da je bila greška kandidirati Zorana Milanovića za premijera.

Picula je, inače, jedan od brojnih SDP-ovaca koji je odbio s 'neprolaznog' mjesta na listama podržati stranku na izborima, a zauzvrat je dobio tek zadnje mjesto na listi za Europski parlament.

Nitko od nezadovoljnih SDP-ovaca ne želi otvoreno govoriti o izgledu samih lista, a s druge strane članovi bliski Grbinu tvrde da velikog nezadovoljstva zapravo nema. Na glavnom odboru stranke od sedamdesetak prisutnih, naime, protiv njihovog sastava glasalo je tek troje članova, a još troje ostalo je suzdržano. Svi disonantni tonovi, upozoravaju ovi sugovornici, idu direktno na mlin HDZ-u i protiv smjene vlasti u državi.

  • +3
Predstavljanje koalicije Rijeke pravde Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

No činjenica jest da su brojni viđeni članovi stranke prethodno odbili staviti svoje ime na njih. Tu su gradonačelnici Rijeke Marko Filipović, Trogira Ante Bilić, Umaga Vili Bassanese, Makarske Zoran Paunović, Varaždina Neven Bosilj i drugi. Njih je predsjednik stranke nazivao u danima uoči odluke, no nisu prihvatili njegovu ponudu.

Tri kategorije

'Grbin radi grešku jednaku onoj koju je napravio Davor Bernardić: na liste je postavio stranačke senatore i svoje osobne prijatelje', kaže jedan od SDP-ovaca s kojima je razgovarao tportal. Razlozi nezadovoljstva mogu se podijeliti u tri kategorije: u jednoj su članovi stranke sa sjevera Hrvatske, koji su se protivili koaliciji s Čačićevim Reformistima, tu su dalmatinski SDP-ovci, koji se užasavaju suradnje s Puljkovim Centrom i golemim ustupcima toj stranci, a treći su naprosto nezadovoljni neprohodnošću stranačkih struktura za mlađe kadrove.

'Sada se hvataju pozicije za unutarstranačke izbore i vidljivo je da Grbin pomno pazi da ne bi ojačala njegova opozicija i kako se ne bi formirali blokovi i lobiji koji bi mu eventualno radili o glavi', objašnjava dio SDP-ovaca.

Neslužbeno se može doznati da su suradnici gradonačelnika Varaždina Bosilja zbog Čačića vrhu stranke čak najavili njegovo moguće istupanje iz članstva.

U Dalmaciji je problem suradnja s Ivicom Puljkom, a posebno činjenica da je njegovoj stranci dodijeljeno čak 11 mjesta na izbornim listama i mogućnost da u Saboru formiraju svoj klub zastupnika.

  • +4
Ivica Puljak Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

U 10. izbornoj jedinici stranci Centar pripalo je drugo, peto, sedmo i deseto, a u 1. i 9. jedinici četvrto mjesto. SDP-ovce iritira i mogućnost da se na jednoj od lista nađe splitski gradski vijećnik Damir Barbir, a koji je istupio iz ove stranke i prešao Puljku, osiguravši mu tako većinu u Gradskom vijeću. Njega se smatra Grbinovim prijateljem.

'Barbir nas je izdao i ako omogućite Puljku da koristi našu listu za političku trgovinu, štetite ugledu stranke', poručili su prije dva dana otvoreno iz splitskog SDP-a.

Indiskrecije iz same stranke govore da je uspješni gradonačelnik Trogira Ante Bilić upravo zbog toga odbio biti na listi, jednako kao i njegov kolega Zoran Paunović iz Makarske. Na četvrtom mjestu u splitsko-dubrovačkoj jedinici ipak će se naći gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, a on već dulje vrijeme figurira kao mogući Grbinov nasljednik na čelu stranke.

'Grbin se zapravo nada da Krstičević neće proći', uvjeren je jedan od sugovornika tportala i objašnjava računicu: u ovoj izbornoj jedinici ankete daju SDP-ovoj listi do četiri mandata, a ako se Puljak nađe na petom mjestu, Grbin bi mogao navijati za njega kako bi se pomakao naviše i tako iz Sabora izgurao mogućeg kandidata za predsjednika stranke.

  • +3
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

'Na terenu sasvim sigurno neće biti bojkota, niti će članovi aktivno raditi protiv liste svoje stranke, ali jasno je da zbog ovakvog izgleda izbornih lista neće vladati veliki entuzijazam u sredinama u kojima je SDP tradicionalno jak - od Umaga i Rijeke pa sve do Trogira, Splita, Makarske, Dubrovnika ili Hvara', objašnjava za tportal jedan od SDP-ovaca.

Puljak kao dobitnik

S druge strane, stranka Centar splitskog gradonačelnika Puljka općenito se smatra dobitnikom u ovom procesu. Ondje su u ponedjeljak navečer na predsjedništvu, koje broji 15 članova, utvrdili prijedloge svojih kandidata na izborima, a o njima će službenu odluku večeras donijeti predsjedništvo koje, kako tvrde, broji pedesetak članova.

Po dosadašnjim kombinacijama, Marijana Puljak našla bi se na drugom, a Ivica Puljak na petom mjestu u 10. izbornoj jedinici. Spomenuti Damir Barbir bio bi četvrti u 9. izbornoj jedinici dok bi u onoj zagrebačkoj četvrto mjesto zauzela Lana Pavić. Međutim postoji i mogućnost da splitski gradonačelnik ipak zauzme drugu poziciju u svojoj izbornoj jedinici dok bi se njegova supruga Marijana preselila u onu sjeverniju, 9. izbornu jedinicu.

'O prijedlogu predsjedništva večeras će odlučivati skupština stranke i prije toga ništa ne želimo prejudicirati', rekla je Marijana Puljak za tportal. Ona se također čudi činjenici da se velik dio javnosti ovako intenzivno bavi sastavom izbornih lista SDP-ove koalicije.

'Nakon dugo godina odškrinuo se prozor koji pokazuje put do pobjede nad HDZ-om, svi pokazatelji idu u prilog tome da će se to dogoditi i zbog toga sve razlike i tričarije treba ostaviti postrani. Dana 18. travnja trebamo se probuditi u zemlji bez HDZ-a i ako oni treći put pobijede, komotno možemo ugasiti svjetlo', dodaje Puljak. Nakon preostalih formalnosti, predaja izbornih lista SDP-ove koalicije Rijeke pravde očekuje se u četvrtak ujutro.