izostala točkasta koalicija

Benčić o propasti pregovora s SDP-om: 'No hard feelings'

22.03.2024 u 18:34

Bionic
Reading

Nakon što su predstavnici SDP-a i liberalnih stranaka jutros parafirali sporazum o koaliciji 'Rijeke pravde', poslijepodne je procurila vijest da je ipak izostala najavljena točkasta koalicija SDP-a s Možemo! u četiri izborne jedinice. O tome je na izvanrednoj presici govorila kandidatkinja Možemo! za premijerku, Sandra Benčić

'Naš zahtjev se temeljio na tome da je naš minimum četiri mandata u četiri izborne jedinice. Do tog dogovora nije došlo, ali pregovori su išli u korektnom tonu. Bolje je da izlazimo u dva bloka, a taj zaključak je sada prihvaćen i od strane SDP-a. To neće utjecati na našu postizbornu suradnju', rekla je Benčić, potvrđujući da je prijedlog SDP-a bio po dva ulazna mandata za Možemo! u svakoj izbornoj jedinici.

'Zajednički je zaključak da idemo u dva bloka. Važno je da pokrijemo cijeli spektar od centra na lijevo i SDP to uviđa', kazala je Benčić, podsjećajući da se Možemo! od samog početka priprema za samostalan izlazak na izbore. Ona je sigurna da će sav trud u kampanji i kod SDP-a i kod Možemo! maksimizirati broj mandata.

'No hard feelings. Dolazimo sutra na prosvjede jer je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ', potvrdila je Benčić.

  • +11
Možemo! predstavilo 'Hrabre poteze za Hrvatsku' Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Nešto ranije na N1 gostovao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. On je potvrdio kako u SDP-ovoj koaliciji očekuju da će izlazak na izbore u dva bloka maksimizirati broj mandata, te da se planira postizborna koalicija.

Pregovori o točkastoj koaliciji krenuli su 1. ožujka, kada je Sandra Benčić rekla da je vodstvo Možemo! dobilo potporu od Velikog vijeća da SDP-u ponudi točkastu koaliciju u četiri izborne jedinice – 4., 5. 7. i 9.

'Te četiri izborne jedinice predložene su jer smo u preliminarnim razgovorima sa SDP-om, a na temelju istraživanja, utvrdili da upravo u tim izbornim jedinicama zbroj mandata SDP-a i Možemo! ne samo da nam daje prednost nego eventualno i ekstra mandat, a oduzima točno onima kojima oduzeti treba', izvijestila je tada Sandra Benčić.