Olenegorski gornjak

Ukrajinci teško oštetili ruski ratni brod, iako Rusi tvrde da su se uspješno obranili

04.08.2023 u 12:09

Bionic
Reading

U ukrajinskom napadu dronovima na crnomorsku pomorsku bazu Novorosijsk teško je oštećen ruski desantni brod Olenegorski gornjak, iako je ruska strana prethodno navela da je uspješno osujetila ukrajinski napad

'Ukrajina je priopćila da je izvela napad dronovima na moru na rusku mornaričku bazu, nakon što su se pojavili dramatični videosnimci koji prikazuju oštećeni ruski ratni brod koji se snažno naginje u Crnom moru u petak rano ujutro. Slike na društvenim mrežama pokazale su kako brod biva tegljen u blizini pomorske baze Novorosijsk, unatoč ranijim tvrdnjama ruskog ministarstva obrane da je napad odbijen', objavio je CNN.

Ukrajinski izvor rekao je za taj medij da je pomorski dron s 450 kilograma TNT-a napao brod na kojem je bilo oko stotinu ruskih vojnika.

Ukrajinci su napali rusku luku Novorosijsk Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

CNN-ov izvor i ruski vojni blogeri tvrde da je riječ o desantnom brodu Olenegorski gornjak, koji je u napadu teško oštećen i nije više u stanju ispunjavati svoje dužnosti.

Ruski desantni brod Olenegorski gornjak Izvor: Profimedia / Autor: Irina Motina / Sputnik / Profimedia

Na društvenim mrežama objavljen je video s kamere na samom dronu, iz kojeg je vidljivo kako se dron primiče velikom ratnom brodu, a video prestaje u trenutku udara u brod.