LOKALNI ČELNICI OKO PLOMINA NA NOGAMA

Bura i dalje raznosi pepeo i šljaku iz odlagališta termoelektrane

28.02.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Raznošenje pepela i šljake s odlagališta Plomina 1 za vrijeme nedavne orkanske bure navelo je gradonačelnika Tulija Demetliku da se pismom, koje potpisuju i načelnici susjednih općina, obrati ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holly, zatraživši očitovanje o poduzetim mjerama u cilju sprečavanja daljnjeg zagađenja okoliša

Naime, u pismu objavljenom na stranicama Grada Labina, gradonačelnik Tulio Demetlika ističe da je problem neodgovarajućeg zbrinjavanja pepela i šljake na Labinštini nešto o čemu se raspravlja od vremena pokretanja TE Plomin 1, a taj je problem postao još intenzivniji kada je u uporabu stavljena TE Plomin 2.

'Nažalost, sada već govorimo o izgradnji TE Plomin 3/TE Plomin blok C/ Zamjenski blok TE Plomin 1 ili već kako je nazivamo, ali još uvijek nije riješen problem odlagališta. Proteklo nevrijeme, a posebno orkanska bura je najbolje pokazala opasnost koju ovakvo neodgovarajuće uređeno odlagalište predstavlja za građane Labinštine. Cijelo vrijeme trajanja orkanske bure područje koje okružuje plominske termoelektrane, a to je posebno područje Grada Labina, Općine Kršan, Općine Sveta Nedelja, Općine Pićan i Općine Raša, bilo je izloženo pepelu s ovog odlagališta.

Kakav je to utjecaj na zdravlje naših građana, koje su posljedice i tko je odgovoran da nakon toliko godina još uvijek nije riješen problem otvorenog odlagališta pepela i šljake u Plominu? Smatramo da se ovakva situacija više ne može tolerirati i da se promptno moraju poduzeti hitne mjere sanacije odlagališta na način da se građani Labinštine konačno zaštite od njegova dugogodišnjeg negativnog utjecaja na njihovo zdravlje', navodi se u pismu upućenom ministrici Holly, koje potpisuju labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i načelnici općina Labinštine.